Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 11. oktobar 2015. 11:37

Treći dan 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO

Trećeg dana 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2015. godini održani su sastanci Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za nauku i tehnologiju, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Političkog komiteta

Tokom śednice Komiteta za odbranu i bezbjednost učesnici sesije diskutovali su o Nacrtu Specijalnog izvještaja o Avganistanu na temu „Poslije ISAF-a“ a rasprave učesnika podstakle su i prezentacije na teme „Put u Varšavu i dalje“ i „Migracije - Globalna iskustva i naučene lekcije“ kao i Nacrt izvještaja na temu „Daesh: Izazov za regionalnu i međunarodnu bezbjednost.

Rad śednice Političkog komiteta otpočeo je raspravom baziranom na prezentaciji  o „Nedavnim promjenama na Srednjem Istoku i u regionu Sjeverne Afrike (MENA)  i njihovim implikacijama za evropsku bezbjednost“ a raspravu delegata podstakla je i rasprava o Nacrtu izvještaja Pododbora o transatlantskim odnosima na temu „Nestabilnost u Levantu – bezbjednosni izazovi za NATO“. Potom, uslijedilo je razmatranje nacrta rezolucija na temu „Jačanje bezbjednosti i stabilnosti kroz NATO Politiku otvorenih vrata i partnerstva“ i „Hitno sveobuhvatno i ujedinjeno reagovanje na krizne situacije na Srednjem istoku i u Sjevernoj Africi (MENA)“.

Ovom prilikom rad śednice Komiteta za nauku i tehnologiju obilježile su prezentacije o „Društvenim medijima i terorističkoj propagandi“ i „Implikacijama nuklearnog sporazuma na relaciji P5+1–Iran“. Uslijedilo  je razmatranje nacrta opšteg izvještaja o „Modernizaciji ruskih vojnih snaga“ i izvještaja Pododbora za energetsku bezbjednost i bezbjednost životne sredine o „Izazovima i mogućnostima na Krajnjem Sjeveru“. Rad ove sesije okončan je raspravom delegata o Nacrtu specijalnog izvještaja na temu „Klimatske promjene, međunarodna bezbjednost u susret Parizu 2015“.

Komitet za civilnu dimenziju bezbjednosti današnji rad započeo je razmatranjem Nacrta specijalnog izvještaja na temu „Tranzicija u Avganistanu: Posljedice za Centralnu Aziju“ a diskusiju učesnika potom podstakla je i prezentacija na temu „Korupcija i bezbjednost na području od Centrale Azije do Istočne Evrope“. 

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Mišo Stanišić i Rifat Rastoder.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO biće nastvljeno śutra, kada će biti održana Plenarna śednica.