Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. novembar 2015. 15:51

90. Rose Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO - drugi dan

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Mevludin Nuhodžić učestvuje u radu 90. Rose-Roth seminara, na temu „Evropska budućnost Moldavije: regionalni kontekst i unutrašnji izazovi“, koji se održava u Kišinjevu, Republici Moldaviji.

Drugog dana 90. Rose Roth seminara učesnici skupa su, tokom treće sesije, vodili raspravu o „Odnosima Moldavije sa Rusijom“, kojom je moderirao potpredśednik Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO Franklin van KAPPEN iz Holandije, a obraćanje su ovom prilikom imali predstavnik Jamestown Fondacije Vladimir Socor i izvršni direktor Instituta za javnu politiku iz Kišinjeva Arcadie Barbarosie.

Četvrta sesija seminara bila je posvećena temi: „Transnistrija: u potrazi za rješenjem“ kojom je moderirala predśedavajuća Komitetom za vanjske poslove i evropske integracije Parlamenta Republike Moldavije Valentina Buliga, a prezentacijama po temi učesnicima skupa obratili su se potpredśednik Vlade za reintegraciju Republike Moldavije Victor Osipov, i nezavisni ekspert, bivši šef pregovarač iz Transnistrije Vladimir Yastrebchak, kao i istraživač iz Evropske mreža lidera Thomas Frear.

Dijelom skupa posvećenog temi „Agresija na Ukrajinu: posljedice na regionalnu i globalnu bezbjednost“, moderirao je predśedavajući Podkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima (ESCTER) Menno Knip iz Holandije, a  izlaganje za ovu priliku imali su direktor Škole za analizu politika, profesor Olexiy Haran, kao i viši saradnik iz Centra za istočne studije – OSW iz Varšave Witold Rodkiewicz. 

Tokom šeste sesije na temu: „Istočno suśedstvo i odnosi Moldavija-Evropska unija nakon samita u Rigi“ raspravu je vodila potpredśednca Parlamenta Republike Moldavije Liliana Palihovici, a učesnicima skupa ovom prilikom obratili su se šef Delegacije Evropske unije u Moldaviji ambasador Pirkka Tapiola, potom gostujući profesor na Carnegie zadužbini za međunarodni mir Balazs Jarabik i programska direktorica Udruženja Moldavije za vanjsku politiku, Victoria Bucataru, koja je govorila na temu „Pogled iz Moldavije o izazovima evropskih integracija“.

90. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, čiji domaćin je Parlament Republike Moldavije, śutra nastavlja rad.