Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. novembar 2015. 13:32

Završen 90. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Mevludin Nuhodžić učestvovao je u radu 90. Rose-Roth seminara, na temu „Evropska budućnost Moldavije: regionalni kontekst i unutrašnji izazovi“, održanom od 11. do 13. novembra 2015. godine u Kišinjevu, Republici Moldaviji.

Trećeg dana 90. Rose-Roth seminara, tokom sedme sesije kojom je moderirao Generalni sekretar Parlamentarne skupštine NATO David Hobbs, vođena je diskusija na temu: “Ratovanje u oblasti informacionih tehnologija u Istočnoj Evropi”, tokom koje su se učesnicima skupa obratili naučni istraživač sa Instituta za međunarodne odnose i političke nauke sa Univerziteta u Viljnusu Nerijus Maliukevicius, a potom novinar i televizijska voditeljka iz Moldavije Natalia Morari.

Nastavak rada skupa obilježila je osma sesija posvećena diskusiji o ”Političkom i ekonomskom razvoju u Moldaviji” čiji tok je vodio član delegacije Moldavije pri PS NATO Dumitru Diacov, a učesnicima skupa izlaganjem po temi obratili su se državni menadžer za Moldaviju, Evropu i Centralnu Aziju, predstavnik Svjetske banke, Alex Kremer o „Ekonomskim izazovima u Moldaviji“, a izlaganje o „Političkoj dinamici u Moldaviji“ imao je izršni direktor Udruženja za participativne demokratije Igor Botan.

Po okončanju osme sesije, predśedavajući član delegacije Moldavije pri PS NATO Dumitru Diacov je je zaključio rad 90. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO,  iskazujući zadovoljstvo diskusijama vođenim tokom seminara uz konstataciju da je isti obezbjedio dijalog na parlamentarnom nivou o značajnim pitanjima bezbjednosno-političkog karaktera među glavnim zakonodavcima NATO zemalja i njihovim kolegama iz partnerskih država.

90. Rose-Roth seminar Parlamantarne skupštine NATO okupio je približno 110 učesnika, i to parlamenataraca iz NATO i partnerskih država, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.