Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 08. mart 2016. 13:00

Drugi dan pośete Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO Sarajevu

Stalna delegacija Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO u sastavu Mevludin Nuhodžić i Obrad Mišo Stanišić, učestvuje zajedno sa Komitetom za civilnu dimenziju bezbjednosti Parlamentarne skupštine NATO, u pośeti Sarajevu i Beogradu, koja se realizuje u periodu od 7-10. marta 2016. godine.

Drugog dana pośete Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti - Podkomiteta o demokratskom upravljanju Parlamentarne skupštine NATO Sarajevu, održan je sastanak sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem, a u ulozi domaćina ovog susreta, sastanku su prisustvovali: direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić; direktor Kancelarije za strance Slobodan Ujić i pomoćnik direktora Granične policije Slobodan Krstić. U okviru svojih izlaganja govornici su predstavili aktuelno stanje u oblasti bezbjednosti u Bosni i Hercegovini iz ugla institucija koje predstavljaju i odgovorima pružili doprinos diskusiji, u najznačajnijem dijelu, baziranoj na interesovanju delegata Parlamentarne skupštine NATO iz predmetne oblasti:  aktuelnim unutrašnjim i spoljno političkim prilikama na ovom području, pitanjima bezbjednosnog karaktera na globalnom planu i  njihovom uticaju na područje Bosne i Hercegovine.

U nastavku rada, realizovan je susret sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova i predśednikom Komisije za proces NATO integracija Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem i njenim članovima.

Uslijedila je pośeta kampu Butmir, tokom koje su se delegatima obratili brigadni general Giselle M.Wilz, predstavnica Sjedišta NATO komande u Sarajevu, i general major Johann Luif, komandni oficir EUFOR-a. Interesovanja učesnika sastanka i diskusije koje su razvijene, u najvećem dijelu su bile posvećene pitanjima nivoa dostignutih vojnih reformi sektora odbrane u Bosni i Hercegovini, pune implementacije njenih rezultata, identifikaciji izazova u ovoj oblasti i iznalaženju modela za njihovo prevazilaženje.

Ovim susretom okončan je rad pośete Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti - Podkomiteta o demokratskom upravljanju Parlamentarne skupštine NATO Sarajevu.

Aktivnosti u okviru pośete Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti - Podkomiteta o demokratskom upravljanju Parlamentarne skupštine NATO se nastavljaju śutra, u Beogradu.