Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 21. april 2016. 17:35

Učešće člana Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO na Seminaru u Maroku – drugi dan

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog 91. Rose Roth seminara i seminara Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima.

Drugog dana Zajedničkog 91. Rose Roth seminara i seminara Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima Parlamentarne skupštine NATO, tokom treće sesije posvećene temi: „Borba protiv ekstremizma: Izazovi i strategije“, kojom je moderirao član Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Hassan El Filali, učesnicima su se izlaganjima obratili direktor istraživanja Francuskog nacionalnog naučno-istraživačkog centra (CNRS) Francois Burgat na temu „Džihadistički terorizam: religiozni fenomen“, a potom direktor Muhamed VI Instituta za Predavanja i studije o Kuranu Khalid Saqi koji je govorio o „Religiji i toleranciji kroz istoriju“ i „Ulozi Maroka u promociji modela tolerancije“.

Uslijedio je dio Seminara posvećen „Reformi sektora bezbjednosti i upravljanju“ kojim je moderirao član Doma savjetnika Parlamenta Kraljevine Maroko Mohamed El Azri, a izlaganjem je temu otvorio direktor Perito Grupe, bivši direktor Centra za inovacije u upravljanju bezbjednosnim sektorom Američkog Instituta za mir Robert Perito na temu „Bezbjednosna i reforma policijskih snaga“. Nakon njegovog izlaganja učesnicima skupa obratio se pomoćnik direktora i šef operacija u MENA regionu, prestavnik Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) Arnold Leuthold, koji je govorio na temu „Smanjenje državne nestabilnosti u Sjevernoj Africi: Doprinos reforme sektora bezbjednosti“.

Petom sesijom Seminara posvećenoj temi: „Libijski izazov i bezbjednost na području Sahela“ moderirao je predstavnik Parlamenta Republike Francuske, predśedavajući Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok Gilbert Le Bris, a učesnicima se obratio i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i saradnje na temu o „Perspektivi Maroka“. Potom je učesnicima Seminara predstavljen Izveštaj Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok o „Libiji i izazovu terorizma“ izvjestioca Andrea Manciulli-ja iz Italije.

Uslijedio je dio Seminara opredijeljen za diskusiju o “Bezbjednosti ljudi u promjenljivom okruženju: Izvor stresa i strategije adaptacije u MENA regionu“, kojim je moderirao član Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Elmokhtar Rachdi. U okviru ove teme izlaganje je imao dr Mohamed Abdelraouf  na temu „Voda i bezbjednost“ a potom je „Slučaj Maroko“ predstavljen u kontekstu strategija adaptacije u Sjevernoj Africi i na području Sahela.

Seminar śutra nastavlja rad.