Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 22. april 2016. 14:45

Završen Seminar u Maroku na kojem je učestvovao član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO

Zajednički 91. Rose Roth seminar i seminar Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta za transatlantske ekonomske odnose

Zajednički seminar koji je održan u Rabatu u Maroku, od 20. do 22. aprila 2016. godine, u najznačajnijem dijelu bio je posvećen pitanjima unutrašnjih i vanjskih prioriteta Kraljevine Maroko, zajedničkoj međunarodnoj strategiji za suprotstavljanje bezbjednosnim izazovima na Bliskom Istoku, borbi protiv ekstremizma - izazovima i strategijama u vezi sa tim, reformi bezbjednosnog sektora i upravljanja, situaciji u Libiji i bezbjednosti na području Sahela, kao i pitanjima iz oblasti korupcije, bezbjednosti, migracijskih tokova i preko-mediteranskoj saradnji.

Posljednjeg dana Zajedničkog seminara, tokom sedme sesije kojom je moderirao predsjednik ESC-a Faik Oztrak (Turska), u dijelu skupa posvećenog temi „Korupcija, upravljanje i bezbjednost“ delegatima se izlaganjem obratio generalni inspektor – predstavnik Ministarstva ekonomije i finansija Abdelali El Berria i tom prilikom govorio o „Vezi između korupcije i bezbjednosti, uključujući finansiranja terorizma“. Prisutnima se, takođe, obratio član Borda Transparency Maroko, Rachid Filali Meknassi govoreći o „Ulozi civilnog društva u borbi protiv korupcije u MENA regionu“. Dijalog učesnika Seminara, u okviru ove sesije, bio je usredsređen na pitanje uzroka koruptivnih pojava u državama Bliskog istoka i posljedicama koje ove pojave sa sobom nose, sa posebnim osvrtom na ugrožavanje bezbjednosnog ambijenta i vezu sa pojavom finansiranja terorizma.

Završnu sesiju Zajedničkog 91. Rose Roth seminara i seminara Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima Parlamentarne skupštine NATO učesnici su posvetili diskusiji na temu: „Migracioni tokovi: saradnja u oblasti Mediterana, kojom je moderirao predstavnik Holandije, predśednik Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima Menno Knip. U ulozi izlagača delegatima su se predstavili - predstavnik UNHCR-a u Maroku Jean-Paul Cavalieri, koji je napravio osvrt na migracione tokove u oblasti Mediterana, kao i ministar nadležan za Marokance koji žive van zemlje i migrantska pitanja, Anis Birou, izlaganjem o „Migracionoj politici Maroka i odnosima sa dijasporom u Evropi“.

U okviru završne sesije Seminara, delegatima su se obratili predśednik Predstavničkog doma Maroka Rachid Talbi El-Alami, predśednik Doma savjetnika Maroka Hakim Benchamach, i predśednik Posebne grupe za Mediteran i Bliski Istok Gilbert Le Bris. Oni su iznijeli zajedničkom ocjenu da je skup obezbijedio forum za raspravu o aktuelnim pitanjima bezbjednosno-političkog karaktera sa posebnim osvrtom na unutrašnje i vanjske prioritete Kraljevine Maroko, zajedničku međunarodnu strategiju za suprotstavljanje bezbjednosnim izazovima na Srednjem Istoku, borbu protiv ekstremizma, migracione tokove i prekomediteransku saradnju, te situaciju u Libiji i bezbjednost na području Sahela, pitanja korupcije i druge aktuelne teme iz predmetne oblasti.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO imao je za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, te pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvovao je u radu Zajedničkog seminara.

Zajednički 91. Rose-Roth seminar i seminar Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta za transatlantske ekonomske odnose  Parlamentarne skupštine NATO, čiju je realizaciju podržala Vlada Švajcarske, okupio je približno 150 učesnika - parlamentarce iz NATO i pridruženih članica, kao i partnerskih država, visoke zvaničnike i predstavnike međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, vlada i predstavnike javnog mišljenja.