Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 02. jun 2016. 15:50

Održan sastanak Delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO sa delegacijom Odbora za NATO Parlamenta Kraljevine Švedske

Članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO sastali su se danas sa delegacijom Odbora za NATO Parlamenta Kraljevine Švedske, koja boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

U radu sastanka su učestvovali članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić i Ranko Krivokapić, dok je gostujuća delegacija bila u sastavu šef delegacije Parlamenta Kraljevine Švedske pri Parlamentarnoj skupštini NATO Björn von Sydow, poslanik u Parlamentu Göran Petterson i otpravnica poslova Ambasade Kraljevine Švedske u Beogradu, Liselott Martynenko Agerlid. Sastanku je prisustvovao i nerezidentni ambasador Crne Gore u Švedskoj Miroslav Šćepanović.

Članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO su upoznali goste sa ostvarenim rezultatima na planu evroatlantskih integracija Crne Gore, sa posebnim osvrtom na izazove i zadatke s tim u vezi cijeneći da potpisivanje Pristupnog protokola predstavlja potvrdu velikog napretka koji je Crna Gora napravila u sektoru odbrane, ali i u ostalim oblastima relevantnim za procjenu nivoa spremnosti za članstvo u Alijansi.

Na sastanku je, takođe, bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji uz konstataciju da će novi status Crne Gore u kolektivnom sistemu bezbjednosti doprinijeti daljem jačanju institucija i vladavine prava, kao i sveukupnom demokratskom razvoju društva.

Tokom susreta zajednički je konstatovano da je Crna Gora u proteklom periodu preduzela cjelovite reforme i postigla rezultate koje sa partneri ocijenili relevantnim i pozitivnim, a koji su doprinijeli ne samo jačanju institucija, uspostavljanju vladavine prava, i održivog ekonomskog razvoja crnogorskog društva, već i jačanju stabilnosti i bezbjednosti cijelog regiona.

U vezi sa tim, istaknuta je važnost integracije regiona Zapadnog Balkana, posebno bivših jugoslovenskih republika, u zajednicu evroatlantskih država u cilju pružanja doprinosa stabilnosti i bezbjednosti na evropskom području i šire kroz dobrosusjedske odnose, zajednički rad i saradnju.

Učesnici sastanka razmijenili su zapažanja u pogledu suočavanja sa bezbjednosnim izazovima današnjice, te kretanjima na međunarodnoj političkoj sceni, apostrofirajući važnost obezbjeđenja vladavine prava, demokratije, stabilnosti i prosperiteta i s tim u vezi istakli značaj posvećenosti radu na implementaciji uspostavljenog zakonodavnog okvira, te unapređenju funkcionisanja organa i institucija u sektoru odbrane i bezbjednosti u Crnoj Gori.