Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 24. oktobar 2016. 09:29

Treći dan 93. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO

Seminar je u najznačajnijem dijelu bio  posvećen pitanjima evropskih integracija i procesu reformi na Kosovu, napretku dijaloga na relaciji Beograd-Priština, budućnosti NATO-a na Zapadnom Balkanu, reformi sektora bezbjednosti na Kosovu, pitanjima ekonomskog napretka na Zapadnom Balkanu, izazovima migracija na području jugoistočne Evrope, prevenciji radikalizacije i borbi protiv terorizma.

Treći dan 93. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO, pozdravnom rječju, otvorio je potpredsjednik Skupštine Kosova i šef Delegacije Skupštine Kosova pri Parlamentarnoj skupštini NATO Xhavit Haliti, a potom se učesnicima skupa obratio premijer Kosova Isa Mustafa.

Završna sesija skupa bila je posvećena temi: “Sprječavanje radikalizacije i borba protiv terorizma” a ovim dijelom skupa moderirao je potpredsjednik Komiteta za nauku i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO Bruno Vitorino iz Portugala. Ovom prilikom o “Pristupu Kosova u suprotstavljanju terorizmu i sprečavanju radikalizacije” govorio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hyseni, a potom su se učesnicima obratili i viši naučni saradnik iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije Abit Hoxha izlaganjem na temu “Radikalizacija na Kosovu: Pogled civilnog društva”  i urednica Balkanske mreže novinara istraživača Marija Ristić o “Usponu Daesh-a i njegovom uticaju na jugoistočnu Evropu: Kako se boriti protiv radikalizacije i razviti održive antiterorističke pristupe”.

Na temelju sprovedene rasprave po temi, konstatovano je da su države Zapadnog Balkana tokom prethodnih godina bile suočene sa izazovima Daesh-a i da su u vezi s tim vodile stroge politike i preduzimale odlučne korake u cilju suprotstavljanja ovom fenomenu i obezbjeđenja sigurnog okruženja za svoje građane. Takođe, u vezi sa tim, a u cilju nastavka preduzimanja daljih koraka na planu borbe protiv radikalizacije, terorizma i sprovođenja održivih mehanizama koji imaju za cilj suprotstavljanje navedenim društveno opasnim pojavama, učesnici sesije su zajednički konstatovali značaj nastavka saradnje među državama regiona i šire - u cilju dijeljenja informacija, razmjene znanja i najboljih praksi, posebno imajući u vidu da navedene društveno opasne pojave ne poznaju granice, te da ih je neophodno kontinuirano sprovoditi i nadograđivati.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO imao je za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, te pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvovao je u radu 93. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO.

Ovaj seminar, čiju je realizaciju podržala švajcarska Vlada, okupio je približno 130 učesnika, parlamentaraca iz NATO zemalja članica i partnerskih država, predstavnika vlada i međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar danas završava rad.