Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 16. mart 2014. 19:12

U Bukureštu održan “Dvanaesti sastanak Radne grupe Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi - SEECP PD“

Utvrđen Nacrt poslovnika i Nacrt inauguralne deklaracije

U Bukureštu je, u okviru rumunskog predśedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi „SEECP PD”, 16. marta održan Dvanaesti sastanak Radne grupe parlamentarne dimenzije ove inicijative, na kojem je učestvovao predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, prof. dr Miodrag Vuković, u svojstvu člana Radne grupe.

Na sastanku kojem su prisustvovali poslanici i nacionalni koordinatori iz devet parlamenata država članica „SEECP“ razmatran je Nacrt poslovnika o radu Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Nacrt inauguralne deklaracije. Takođe, razmatrani su amandmani  na predložene tekstove ovih dokumenata kao i izvještaj o radu Rade grupe “SEECP PD”.

Članovi Radne grupe uspjeli su da dođu do konsenzusa i utvrdili predloge akata koji će biti stavljeni na razmatranje i usvajanje na Inauguralnoj śednici Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koja će biti održana u period od 9. do 11. maja tekuće godine u Bukureštu. Na sastanku je, takođe, dogovoreno da se u cilju jačanja institucionalnog okvira Parlamentarne skupštine SEECP, nakon inauguralne śednice, nastave razgovori  u okviru Ad-hoc radnih tijela o formiranju Sekretarijata Parlamentarne skupštine, kao i oko utvrđivanja predloga budžeta ove organizacije.

Radna grupa „SEECP PD“ formirana je s ciljem osmišljavanja modaliteta funkcionisanja i pripreme pravnog okvira Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – „SEECP“, čija će inauguralna śednica, shodno zaključcima sa Konferencije predśednika parlamenata održane u Ohridu, biti organizovana u Bukureštu, tokom rumunskog predśedavanja ovom inicijativom.