Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 09. maj 2014. 11:41

Predśednik Skupštine Crne Gore predvodi delegaciju na Inauguralnoj śednici Parlamentarne skupštine SEECP

Bukurešt, 9 – 11. maj

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić predvodi delegaciju Skupštine Crne Gore na Inauguralnoj śednici Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koja će biti održana u Bukureštu.

Inauguralna śednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP će biti održana od 9. do 11. maja u Bukureštu, u okviru rumunskog predśedavanja.

Pored predśednika Krivokapića koji predvodi crnogorsku delegaciju, na śednici će učestvovati i poslanici Žana Filipović, Nebojša Medojević, Dritan Abazović i Genci Nimanbegu.

Na Inauguralnoj śednici biće usvojen Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine SEECP, razmatran plan rada za 2014. i 2015. godinu, dok će na kraju zasijedanja šefovi delegacija nacionalnih parlamenata potpisati Deklaraciju o inauguraciji.

Takođe je planirano i održavanje konstitutivnih śednica Opštih odbora, i to: Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju, kao i Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku.

Zasijedanju će prisustvovati i predśednik Rumunije Trajan Basesku (Traian Băsescu), ministar vanjskih poslova Rumunije Titus Corlatean (Titus Corlățean) kao i brojini predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora u Rumuniji.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) je regionalni okvir saradnje koji je iniciran juna 1996. godine, sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosuśedskih odnosa između zemalja Jugoistočne Evrope i transformisanja regiona u zonu mira, bezbjednosti, stabilnosti i saradnje.

Pored Crne Gore, članice SEECP su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.