Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 22. mart 2015. 20:16

U Sofiji održan sastanak Opšteg odbora Parlamentarne skupštine „SEECP“

Naglašen značaj iskorišćavanja energetskih potencija regiona Jugoistočne Evrope

Član stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – „SEECP“ Dritan Abazović, učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku „PA SEECP“, održanom 20. i 21. marta u Sofiji.

Na sastanku čija je tema bila: „Unapređenje energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi“, predstavljene su i razmatrane najbolje prakse i iskustva zemalja članica „SEECP“ u ovoj oblasti.

U Predlogu rezolucije, utvrđenom na sastanku, države „SEECP-a“ pozvane su da nastave rad na obezbjeđivanju sigurnosti energetskog napajanja regiona i cijele Evrope, implementirajući velike projekte koji su započeti.

Istaknut je značaj usklađivanja i dijeljenja najboljih praksi koje bi dovele do uspostavljanja sistema koji bi obezbijedio energetsku sigurnost regiona Jugoistočne Evrope.

Snažno je podržano uspostavljanje i aktiviranje legislative koja teži promociji i podršci uvođenja obnovljivih izvora energije kao ključnog rješenja za održivi razvoj i energetsku efikasnost u Jugoistočnoj Evropi. Države „SEECP-a“ su pozvane da rade na ispunjavaju ciljeva definisanih „EU Strategijom 2020“ kroz osiguravanje odgovarajuće primjene i implementacije regulatornog okvira, pristupa fondovima i oslobađanju od postojećih barijera.

Učesnicima sastanka Opšteg odbora obratio se i poslanik Dritan Abazović i tom prilikom ukazao na važnost pitanja unapređenja energetske efikasnosti. U tom smislu, iskazao je stav da u Crnoj Gori postoji veliki energetski potencijal koji nije iskorišćen. Za Crnu Goru kao zemlju koja je zavisna od uvoza energije, posebno je značajno unaprijediti potencijale energetske efikasnosti, pa je stoga unapređenje stanja u ovoj oblasti od velikog interesa za Crnu Goru sa političkog i ekonomskog gledišta, a naročito u odnosu na uravnoteženje spoljno-trgovinskog bilansa, istakao je Abazović.

Na kraju sastanka utvrđen je Predlog Rezolucije u kojoj su sumirani zaključci kao i Predlog izvještaja sa sastanka, koji će biti proslijeđeni Parlamentarnoj skupštini „SEECP“, na razmatranje i usvajanje. Takođe, dogovoreno je da sledeći sastanak Opšteg odbora bude posvećen pitanjima infrastrukture u regionu Jugoistočne Evrope kao i obnovljivim izvorima energije.