Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 23. maj 2015. 14:52

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvovao na sastanku predśednika parlamenata SEECP regije

Plenarno zasijedanje Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – SEECP u Tirani

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je učestvovao na Parlamentarnom zasijedanju SEECP, koje okuplja 12 zemalja Balkana i istočne Evrope. Posebna debata PS SEECP bila je posvećena temi “Uloga parlamenata u integracionim procesima, razmjena iskustava i doprinos parlamenata u tom okviru".

Tom prilikom predśednik Krivokapić se obratio učesnicima PS SEECP i poručio da su ovakve organizacije prilika da se izazovi koje dijele države regije bolje rezumiju i mjesto na kojem se lakše formiraju zajednički odgovori.

“Pitanje Balkana je pitanje i Evropske unije. Mi smo blizu jedni drugima i blisko povezani, zato moramo raditi više i bolje jer je naša budućnost u ujedinjenoj Evropi, u zajedništvu”, istakao je Krivokapić. Predśednik je naglasio i važnost formiranja Sekretarijata SEECP-a, čiji je i pokretač, kao baze koja će davati dodatnu podršku državama regije Jugoistočne Evrope da kroz dijalog i parlamentarnu diplomatiju lakše postižu zajedničke ciljeve.

Na marginama Plenarne sesije SEECP predśednik Krivokapić se sreo sa predśednikom Parlamenta Republike Turske Cemil Čičekom. Sagovornicu su razgovarali o daljem razvoju parlamentarne dimenzije SEECP i važnosti parlamentarne diplomatije, uz posebno isticanje dobrih bilateralnih odnosa dvije države. Predśednik Čiček je iskoristio priliku da se posebno zahvali predśedniku Krivokapiću na ukupnom doprinosu koji je lično dao tokom mandata na čelu Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Tokom Plenarnog zasijedanja predśednik Krivokapić sastao se sa predśednikom Parlamenta Slovenije Milanom Brglezom. Na sastanku su naglašeni kontinuirano dobri i produktivni bilateralni odnosi Crne Gore i Republike Slovenije. Predśednik Krivokapić je izrazio zahvalnost slovenačkom kolegi Brglezu za podršku Slovenije crnogorskim evro-atlantskim integracijama.

„Države koje su dijelile zajedničku istoriju najbolje se međusobno razumiju i zato podrška Slovenije Crnoj Gori ima vrijednost više. NATO treba biti naša zajednička kuća i najbolji odgovor na Balkanu za stare bolesti koje još nijesu izliječene“, istakao je predśednik Krivokapić.

Predśednik Krivokapić je razgovarao i sa predśednicima parlamenata Republike Albanije i Republike Kosovo, Ilir Metom i Kadri Veselim. U razgovoru je istaknuta dobra saradnja i prijateljski politički odnosi Crne Gore sa svojim suśedima.

Predśednik Parlamenta Albanije Ilir Meta je naglasio da Crna Gora može računati na čvrstu prijateljsku podršku na putu u NATO i iskazao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države. Predśednik Meta je iskazao zahvalnost na doprinosu koji daje predśednik Ranko Krivokapić u povezivanju i jačanju veza država SEECP-a, posebno na njegovom angažmanu na čelu PS OEBS.

Predśednik kosovoske Skupštine Kadri Veseli je u razgovoru sa predśednikom Rankom Krivokapićem podvukao da Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, da su odnosi prožeti obostranim razumijevanjem i spremnošću za dalji razvoj saradnje.

U brojnim razgovorima koje je predśednik Krivokapić imao tokom ovog skupa, pozdravljeni su napori i rezultati naše države na evro-atlanstkom putu i ohrabreni dalji koraci ka dobijanju pozivnice za članstvo u NATO.

VIDEO MATERIJAL