Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 09. novembar 2015. 08:42

U Sofiji održana međunarodna konferencija i sastanak Stalnog Odbora PS SEECP

Zamjenica člana stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi  „SEECP“ učestvovala na sastanku

Zamjenica člana stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi  „SEECP“ Snežana Jonica, učestvovala je na sastanku Stalnog Odbora PS SEECP“ i međunarodnoj konferenciji na temu: „Regionalna sinergija, strateška saradnja i parlamentarna diplomatija“, koji su održani u periodu od 5. do 7. novembra 2015. godine u Sofiji, u okviru bugarskog predśedavanja Parlamentarnom skupštinom SEECP.

Na međunarodnoj konferenciji, u prisustvu predśednice Narodnog sobranja Republike  Bugarske Cecke Cačeve (Tsetska Tsatscheva), članova Evropskog parlamenta kao i predstavnika 11 stalnih delegacija članica PS SEECP razgovarano je na teme: „Strateška parlamentarna saradnja: definisanje i implementacija regionalnih prioriteta, sinergija regionalnih inicijativa i nevladinog sektora“, „PS SEECP i parlamentarna diplomatija: Kreiranje i upravljanje odnosima sa međunarodnim i regionalnim organizacijama“,  kao i „Uloga PS SEECP u procesu evropskih integracija, saradnja sa Evropskim parlamentom“.

Konferenciju je otvorila predśednica parlamenta  Bugarske Cecka Cačeva, koja je tom prilikom predstavila prioritete bugarskog predśedavanja parlamentarnom dimenzijom „SEECP“ koji uključuju nastavak procesa institucionalizacije PS SEECP i produbljivanja saradnje sa Evropskim parlamentom kao i veće uključivanje mladih u politički život.

Valentin Poriazov, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Bugarske govorio je o ciljevima i aktivnostima bugarskog predśedavanja SEECP, koje se realizuje  pod motom "SEECP – 20 godina ključ regionalne saradnje". On je naglasio da će Bugarska realizovati brojne aktivnosti u cilju jačanja uloge procesa kao vodećeg političkog okvira za saradnju u regionu, faktora sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta. Poriazov je naglasio da će predśedavanje biti fokusirano na tri glavna područja sektorske saradnje: 1) transport, energetika i infrastruktura, 2) sloboda medija i sloboda izražavanja i 3) migracija.

Na sastanku Stalnog Odbora PS SEECP, razgovarano je o zaključcima sa održane međunarodne konferencije, saradnji sa Baltičkom skupštinom i  Parlamentarnom skupštinom Crnomorske ekonomske saradnje „PABSEC“. Takođe, razgovarano je o sledećim koracima u pravcu finalizovanja institucionalizacije PS SEECP.

Parlamentarna skupština SEECP, čiji su članovi parlamentarci jugoistočne Evrope: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Turska, Hrvatska i Crna Gora sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosuśedskih odnosa između zemalja Jugoistočne Evrope i transformisanja regiona u zonu mira, bezbjednosti, stabilnosti i saradnje.

Parlamentarna skupština igra značajnu ulogu u promovisanju parlamentarne saradnje, olakšavanju interparlamentarnog dijaloga, saradnji u regionu kao i na podsticanju procesa integracije u Evropsku uniju.