Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 13. mart 2016. 08:36

Održan sastanak Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku Parlamentarne skupštine „SEECP“

Član stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi „SEECP“ Dritan Abazović, učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku „PA SEECP“, održanom 12. marta u Sofiji, u okviru bugarskog predśedavanja ovom inicijativom.

Na sastanku čija je tema bila: „Unapređenje infrastrukture u Jugoističnoj Evropi – ubrzavanje prioritetnih projekata“, razmatrana su iskustva zemalja članica „SEECP“ u ovoj oblasti i predstavljene ideje koje imaju za cilj poboljšanje saobraćajne povezanosti zemalja regiona.

U Predlogu rezolucije, utvrđenom na sastanku, države „SEECP-a“ pozvane su da promovišu međuinstitucionalnu saradnju s ciljem jačanja stručnih kapaciteta i razmjene iskustava i najboljih praksi, kako bi se osigurao priliv investicija u saobraćajnu infrastrukturu. Na sastanku je preporučeno dalje razvijanje i realizacija „TEN-T“ sveobuhvatne mreže u Jugoistočnoj Evropi, u skladu sa odgovarajućim tehničkim standardima i uspostavljanje efikasnog saobraćajnog sistema koji će olakšati punu integraciju regiona u EU transportni sistem.

Takođe, istaknuta je i potreba za unapređenjem povezanosti regiona Jugoistočne Evrope kroz dodatan fokus na prekograničnu saradnju i eliminaciju međugraničnih uskih grla i nefizičkih barijera.

Državama članicama SEECP-a preporučeno je da se zajedničkim djelovanjem fokusiraju na uspostavljanje jedinstvenog regionalnog pristupa u investiranju u infrastrukturni razvoj.

Na kraju sastanka utvrđen je Predlog rezolucije u kojoj su sumirani zaključci kao i Predlog izvještaja sa sastanka, koji će biti proslijeđeni Parlamentarnoj skupštini „SEECP“, na razmatranje i usvajanje. Takođe, na predlog poslanika Dritana Abazovića dogovoreno je da sljedeći sastanak Opšteg odbora bude posvećen temi: „Zelena energija, potencijali i ulaganja u regionu Jugoistočne Evrope“.