Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 02. oktobar 2013. 10:10

Učešće Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na Jesenjem zasijedanju PSSE- drugi radni dan

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope imala je veoma značajne aktivnosti tokom drugog radnog dana.

 Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE, dr Zoran Vukčević, u svojstvu predstavnika vlasti i član Delegacije Mladen Bojanić, u svojstvu predstavnika opozicije, u skladu sa pravilima PSSE, učestvovali su na śednici Odbora za monitoring na kojoj je razmatrana Informacija koizvjestilaca o pośeti Crnoj Gori, održanoj u periodu od 8. do 10. jula 2013. godine.

Prethodno, u toku dana, tim povodom, održan je radni sastanak Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE sa koizvjestiocima Odbora za monitoring, g-đom Nursunom Memecan i g-dinom Kimmo Sasijem, na njihov zahtjev. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope  Ana Vukadinović.

Drugog radnog dana poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope obratio se predśednik Državne Dume Ruske Federacije, Sergej Nariškin. Istakao je važnost parlamentarne saradnje u međunarodnim poslovima, naglašavajući ulogu parlamentaraca zemalja članica PSSE. Saopštio je da Rusija prati evropsku praksu i iskustva i da sve veći značaj pridaje aktivnostima koje treba da omoguće i veće učešće građana u demokratskim procesima. Takođe, osvrnuo se na pojedine zakone koje je Rusija donijela u poslednje vrijeme, naglašavajući zakon kojim su regulisani pravo na okupljanje i demonstracije i zakon o stranim izvorima finansiranja nevladinih organizacija, a koji su izazvali osuđujuće komentare od strane međunarodne zajednice.

U prijepodnevnoj sesiji Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, apsolutnom većinom glasova, izabrala je Iuliu Antoanellu Motoc iz Rumunije za sudiju Evropskog suda za ljudska prava.  

Takođe u prijepodnevnim satima vođena je rasprava o Izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj za period 2012./2013. godina. Generalni sekretar OECD-a  Anhel Gurria je istakao da je kriza nametnula ogromne društvene troškove, što je uzrokovalo pad povjerenje naroda u kapacitete njihovih vlada, neophodne za suočavanje i rješavanje ekonomskih problema društva. Naglašeno je da je neophodno nastaviti sa reformom oporezivanja multinacionalnih kompanija, kako bi se na adekvatan način odražavala proizvodnja u tim kompanijama u uslovima globalne ekonomije. Takođe, neophodno je obezbijediti fer oporezivanje svjetskog profita i ispunjavanje poreskih propisa.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, osim parlamenata zemalja članica Savjeta Evrope, pozvala je i zemlje članice OECD-a da posebnu pažnju usmjere na poštovanje poreske politike i transparentnosti, kao i na razmjenu podataka o  porezima među zemljama članicama PSSE i OECD. Politički lideri  treba da preduzmu mjere kojima će se uspostaviti povjerenje u državu, za šta je neophodno osigurati poštovanje visokih standarda integriteta, što je naročito bitno u  visokorizičnim oblastima kao što su lobiranje, javne nabavke i finansiranje političkih aktivnosti.

U popodnevnim satima drugog radnog dana parlamentarci PSSE su diskutovali o Izvještaju o pravu djece na fizički integritet i Izvještaju o progresu monitoring procedure Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Parlamentarci PSSE su izrazili posebnu zabrinutost zbog povrede fizičkog integriteta djece koje se iz različitih razloga dešava u brojnim državama. U Rezoluciji usvojenoj na osnovu Izvještaja Marlen Rupprechta iz Njemačke ističe se da Skupština preporučuje da države unapređuju svijest društva o potencijalnim opasnostima koje povreda fizičkog integriteta može da izazove po  fizičko i mentalno zdravlje djece. Pozivaju se države da jasno definišu medicinske, sanitarne i druge uslove kako bi se spriječilo preduzimanje pojedinih aktivnosti iz vjerskih razloga kojima može da se naruši fizički integritet djece. Takođe, zahtijeva se da države usvoje posebne zakonske odredbe kojima bi se osiguralo da se određeni poslovi i prakse neće sprovoditi prije nego što dijete ne bude konsultovano, ukoliko je dovoljno odraslo da može da rasuđuje .

U Rezoluciji usvojenoj na osnovu Izvještaja Andresa Herkela, predsjednika Odbora za monitoring, PSSE je uputila preporuke zemljama koje su još uvijek predmet monitoringa i onima koje su u postmonitoring fazi i pozvala ih da ispune preostale obaveze u skladu sa standardima Savjeta Evrope, s tim što je pozdravljen napredak koji je postignut u velikom broju zemalja. Što se tiče poštovanja zakonskih obaveza od strane preostale 33 članice Savjeta Evrope koje nijesu predmet monitoringa, Skupština je izrazila zabrinutost jer određeni broj tih zemalja nije potpisao  i / ili ratifikovao određene značajne konvencije  Savjeta Evrope, a u pojedinim državama se dešavaju određene aktivnosti koje zabrinjavaju, a odnose se na segregaciju Roma, neadekvatan odnos  prema izbjeglicama, manjinama, probleme u izvršenju  presuda Evropskog suda za ljudska prava. PSSE će i dalje nastaviti putem procedure monitoringa da prati poštovanje dužnosti i obaveza koje su države preuzele članstvom u Savjetu Evrope. 

Drugog radnog dana održane  su śednice Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za jednakost i nediskriminaciju, Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, kao i sastanak Mreže kontakt parlamentaraca za borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom, na kojima su učestvovali i članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE.  

Za treći radni dan Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope najavljene su rasprave o izvještajima na teme “Nacionalna bezbjednost i pristup informacijama” i “Funkcionisanje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini”, kao i o “Izvještaju o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Republike Moldavije”.

Trećeg dana zasijedanja poslanicima PSSE će se obratiti predśednik Jermenije, Serzh Sargsyan i generalni sekretar Savjeta Evrope, Thorbjorn Jagland.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope čine: dr Zoran Vukčević, šef Delegacije i članovi Delegacije: dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić, dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.