Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 02. februar 2014. 15:15

Završni dan Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Završnog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođena je rasprava o izmjeni Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i odgovornosti međunarodnih organizacija zbog kršenja ljudskih prava.


Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je zaključila da bi Savjet Evrope trebao da ažurira Konvenciju o prekograničnoj televiziji. Konvenciju, usvojenu prije 24 godine, potrebno je izmijeniti i modernizovati vodeći računa o najnovijim tehnološkim standardima. Skupština je pozvala Evropsku uniju da nastavi razgovore sa Savjetom Evrope o ovom pitanju u cilju stvaranja istinskog panevropskog pravnog okvira za slobodu medija. Planovi za izmjenu Konvencije su zaustavljeni 2011. godine nakon primjedbi Evropske komisije da samo ona ima isključivu nadležnost u ovoj oblasti u vezi sa državama članicama Evropske unije. Naglašeno je da 13 od 33 države članice Savjeta Evrope koje su ratifikovale ovu Konvenciju nijesu članice Evropske unije i da trenutna situacija sprječava ove države da imaju ažuriran pravni instrument u promjenljivom medijskom okruženju što dovodi do rizika nepoštovanja standarda.
U okviru rasprave o odgovornosti mađenarodnih organizacija za kršenje ljudskih prava, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je zaključila da međunarodne organizacije moraju biti odgovornije za kršenje ljudskih prava. U Rezoluciji usvojenoj završnog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarna skupština Savjeta Evrope dala je određene preporuke za povećanje odgovornosti međunarodnih organizacija za kršenje ljudskih prava. Predlaže se da međunarodne organizacije budu nosioci odgovornosti za kršenje ljudskih prava, a njihov imunitet treba da bude ograničen. Prema zaključcima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope države članice takođe treba da budu odgovorne za ulogu koju imaju u međunarodnim organizacijama i da im pomažu u sprovođenju odluka.
Završnog dana Januarskog zasijedanja održana je sjednica Biroa PSSE na kojoj je učestvovao šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE, dr Zoran Vukčević.
Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju činili su: dr Zoran Vukčević, šef Delegacije i članovi Delegacije: dr Draginja Vuksanović, Mladen Bojanić, dr Predrag Sekulić i Snežana Jonica.