Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. april 2014. 06:44

Monitoring pośeta koizvjestilaca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Crnoj Gori

Monitoring pośeta koizvjestilaca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Crnoj Gori, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa poštovanjem dužnosti i obaveza sadržanih u Rezoluciji 1890 (2012) PSSE „Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore“.

Druga monitoring pośeta koizvjestilaca Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Crnoj Gori biće realizovana od 14. do 16. aprila 2014. godine za kada su planirani brojni sastanci Kima Sasija (Kimm Sassi - Finska) i Teria Lajdena (Terry Leyden - Irska) sa visokom državnim zvaničnicima, predstavnicima političkih partija u Skupštini Crne Gore, predstavnicima izvršne vlasti, pravosuđa, tužilaštva, predstavnicima nadležnih organa u Opštini Budva i Kotor, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori, diplomatskog kora, nevladinog sektora i medija.

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope - dr Predrag Sekulić, dr Draginja Vuksanović, Mladen Bojanić, mr Damir Šehović i Snežana Jonica sastaće se u ponedjeljak, 14. aprila 2014. godine, u 14 sati i 30 minuta, na radnom ručku sa koizvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je u junu 2012. godine usvojila Rezoluciju 1890 „Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore“ kojom su definisane osnovne obaveze i smjernice u kom pravcu Crna Gora treba da djeluje u narednom periodu i koje mjere i aktivnosti treba da preduzme kako bi se unaprijedili demokratski procesi i demokratske vrijednosti u njoj.

Ključne oblasti interesovanja u postupka monitoringa su:

-  nezavisnost pravosuđa,

-  situacija u medijima,

- borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, 

- prava manjina, borba protiv diskriminacije i

- rješavanje statusa izbjeglica i interno raseljenih lica.

Radi praćenja napretka u navedenim oblastima, koizvjestioci Odbora za monitoring su od 8. do 10. jula 2013. godine realizovali prvu monitoring pośetu Crnoj Gori, o čemu su sačinili Informaciju koja je verifikovana na śednici Odbora u Parizu, 7. novembra 2013. godine.

Predmet interesovanja koizvjestilaca tokom ove pośete Crnoj Gori biće:

- implementacija Rezolucije PSSE 1890 (2012), posebno u ključnim oblastima,

- praćenje aktivnosti realizovanih nakon posjete koizvjestilaca u julu 2013. godine, posebno u oblastima pravosuđa i rješavanja statusa izbjeglica i interno raseljenih lica, a fokus pośete biće na utvrđivanju činjeničnog stanja u vezi sa dvijema ključnim oblastima: situacija u medijima i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.