Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. april 2014. 19:23

Završeno aprilsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Završnog dana aprilskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođena je rasprava o borbi protiv siromaštva djece u Evropi i izbjeglicama i njihovom pravu na rad.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope pozvala je danas zemlje članice da borbu protiv siromaštva djece uvrste u političke prioritete i da u vremenima ekonomske krize obezbijede adekvatan iznos sredstava za pružanje socijalnih usluga. Prema jednoglasno usvojenoj Rezoluciji države članice su pozvane da posebnu pažnju posvete poslednjim preporukama Evropske unije kako bi se osiguralo da djeca imaju jednak pristup svim resursima i uslugama koje su im neophodne, čime bi se pomoglo djeci koja potiču iz siromašnih porodica i stvorili uslove za odrastanje i jednake mogućnosti svih. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je preporučila Komitetu ministara da veću pažnju posveti suzbijanju dječjeg siromaštva i implementaciji evropskih standarda za prava djeteta, posebno u pripremi Strategije za prava djeteta nakon 2015. godine.

Tokom rasprave o pravu izbjeglica na rad naglašeno je da je u skladu sa međunarodnim pravom, uobičajena praksa u većini država članica Savjeta Evrope da se  izbjeglicama omogući pravo na rad, kao i da azilanti mogu ostvariti to pravo nakon određenog vremena boravka u zemlji, što je korisno i za državu, jer ne mora da im obezbjeđuje socijalnu pomoć, a značajno doprinosi i njihovoj integraciji u društvo. Pristup tržištu rada veoma je važan za svakog pojedinca, ali svakako treba donijeti odgovarajuće propise kojima će se regulisati ovo pravo za izbjeglice. PSSE je pozvala države da smanje pravne, administrativne i praktične prepreke za učešće ovih kategorija stanovništva na tržištu rada.

Završnog dana aprilskog zasijedanja održana je sjednica Biroa PSSE na kojoj je učestvovao šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE  dr Predrag Sekulić. Na sjednici Biroa bilo je riječi o aktivnostima Parlamentarne skupštine i radnih tijela u narednom periodu.

Crnogorsku delegaciju na proljećnjem zasijedanju činili su: dr Predrag Sekulić, šef i članovi - dr Draginja Vuksanović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.