Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 16. april 2014. 16:00

Održana konferencija za medije povodom završetka pośete koizvjestilaca Odbora za monitoring PSSE Crnoj Gori

Povodom završetka pośete koizvjestilaca Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Crnoj Gori, održane od 14. do 16. aprila 2014. godine, danas je u Skupštini Crne Gore održana konferencija za medije.

Predstavnicima brojnih medija obratili su se Kimmo Sasi (Finska), koizvjestilac Monitoring komiteta PSSE i  dr Predrag Sekulić, šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE, dok su konferenciji prisustvovali i članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE: dr Draginja Vuksanović, Mladen Bojanić i Snežana Jonica koji su takođe odgovarali na pitanja novinara.

Otvarajući konferenciju dr Predrag Sekulić, šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE je saopštio da su koizvjestioci Odbora za monitoring Kimmo Sasi i Tery Layden  tokom tri dana pośete Crnoj Gori održali sastanke sa predstavnicima državnih organa, političkih partija, nevladinog sektora, međunarodnih organizacija i medija na kojima su bili u prilici da dobiju podatke i informacije o aktivnostima koje Crna Gora preduzima u cilju ispunjavanja preporuka sadržanih u Rezoluciji PSSE  1890 (2012) “Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore”.  

Koizvjestilac Kimmo Sasi se izvinio u ime koizvjestioca Leydena koji je zbog obaveza u nacionalnom parlamentu morao ranije napustiti Crnu Goru i nije bio u prilici da prisustvuje konferenciji za medije. Sasi je zahvalio nadležnim organima Crne Gore, posebno Skupštini Crne Gore i Delegaciji Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na gostoprimstvu, izvrsnoj saradnji i vrlo otvorenim diskusijama u proteklom periodu. Naglasio je da je malo zemalja koje se mogu pohvaliti dobrom saradnjom sa Savjetom Evrope kao što je Crna Gora. Saopštio je da su održali sastanke sa predśednikom Crne Gore, predśednikom Skupštine Crne Gore, ministrom za ljudska i manjinska prava, ministrom za informaciono društvo i telekomunikacije, ministrom rada i socijalnog staranja i pomoćnicom ministra pravde. Takođe, održali su sastanke sa predstavnicima političkih partija, predstavnicima sudske vlasti na visokom nivou, predstavnicima organa za borbu protiv korupcije i medija. Pośetili su i Opštinu Budva gdje su se sastali sa predstavnicima lokalne samouprave.

Koizvjestilac Sasi je podśetio da je prethodna pośeta koizvjestilaca Crnoj Gori realizovana u julu 2013. godine kada su u fokusu njihovog interesovanja bile tri oblasti: reforma pravosuđa, zabrana diskriminacije i rješavanje statusa raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori. Ocijenio je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u ovim oblastima. Amandmani na Ustav Crne Gore usvojeni su u julu 2013. godine , nakon čega je usvojen i set zakona iz oblasti pravosuđa, radi usklađivanja sa izmjenama Ustava. Takođe, pozdravio je donošenje novih Zakona o političkim partijama i finansiranju političkih partija.

Naglasio je da je Crna Gora odradila mnogo posla da bi se približila standardima razvijenih demokratskih evropskih zemalja. Saopštio je da je plan bio da se izvještaj o Crnoj Gori pripremi za oktobar, ali zbog brojnih aktivnosti i obaveza, izvještaj o Crnoj Gori na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope najvjerovatnije će biti razmatran u januaru 2015. godine.

Koizvjestilac Kimmo Sasi je saopštio da su se tokom ove, druge pośete Crnoj Gori fokusirali na stanje u medijima i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Izrazio je zabrinutost što se desilo više napada na novinare i imovinu medija i saopštio da nije razumljivo i prihvatljivo da su mnogi slučajevi napada na novinare ostali neriješeni, pri čemu je posebno ukazao na slučaj ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dan” koje se desilo prije skoro deset godina, a u tom predmetu  jedna osoba je osuđena, ali nalogodavci nijesu otkriveni.

Međutim, iako je prethodno izrazio zabrinutost, izražava pohvale za formiranje Komisije za ispitivanje nasilja nad novinarima koja treba da dovede do vraćanja povjerenja između vlasti i novinara. Istakao je da istraživačko novinarstvo i novinari koji se njime bave predstavljaju temelj demokratskog društva i naglasio da u situaciji kada  novinari žive u strahu da obavljaju svoj posao, ne može se govoriti o slobodi izražavanja. Vlasti su te koje imaju odgovornost za slobodu medija, ali i da jačaju značaj samoregulatornih tijela. Zajednička odgovornost je i vlasti i samih novinara da poštuju etički kodeks novinara u ovoj, još uvijek, veoma polarizovanoj medijskoj sferi.

Druga oblast koja je bila u fokusu interesovanja pośete koizvjestilaca je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, koja je ključna oblast u kojoj se od Crne Gore očekuje napredak. Djelotvorni zakoni i njihovo sprovođenje u praksi od suštinskog su značaja za vladavinu prava i u Crnoj Gori uspostavljen je dobar pravni okvir u ovoj oblasti. Pozdravio je korake preduzete u pravcu potpune realizacije preporuka Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), ali i izrazio očekivanje da vidi konkretne rezultate koji će pokazati da lica koja se bave korupcijom mogu da se uhvate, izvedu pred lice pravde, što će u krajnjem doprinijeti da se korupcija sprječava, odnosno da se ubuduće ne dešava. Jako je važan i stav građana prema korupciji, jer ljudi treba da dostignu stanje svijesti da korupciju smatraju neprihvatljivom. Ocijenio je da je pitanje korupcije jedno od ključnih na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji. U vezi sa tim, izrazio je žaljenje što Vrhovni državni tužilac nije izabran na śednici Skupštine Crne Gore, održanoj u ponedjeljak, 14. aprila 2014. godine. No, ovo je nova procedura u skladu sa preporukama Venecijanske komisije. Od ključnog je značaja da proces bude transparentan i da garantuje nezavisnost Vrhovnog državnog tužioca. Podstakli bi Crnu Goru da se u Skupštini postigne konsenzus oko kompetentnog kandidata koji će biti na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva i da se krene u proces rješavanja koruptivnih slučajeva. Takođe, pozdravljaju amandmane koje su najavile vlasti u Crnoj Gori u pravcu formiranja specijalnog državnog tužilaštva za borbu protiv korupcije.

Sasi je saopštio da je zadatak i dužnost Savjeta Evrope da pomogne Crnoj Gori na njenom putu napretka u oblastima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.  Pozdravlja saradnju Crne Gore sa Venecijanskom komisijom. Zaključio je da je Crna Gora ostvarila veliki napredak na svom putu u EU i veliki napredak na ispunjavanju obaveza preuzetih članstvom u Savjetu Evrope. Nastaviće pomno da prate tokom godine implementaciju svih zakona u oblasti borbe protiv korupcije i zaštite medija.

Nakon izjave Kimma Sasija, šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope je omogućio novinarima da postave pitanja.

Novinarku “Vijesti” je interesovalo zbog čega su koizvjestioci Odbora za monitoring PSSE odabrali da pośete opštinu Budva, da li zbog nedavnih dešavanja i hapšenja lica koja su bila na čelu lokalne samouprave upravo zbog korupcije. Takođe, ko snosi odgovornost što Vrhovni državni tužilac nije izabran.

Kimmo Sasi je saopštio da su prvenstveno željeli da pośete neku lokalnu samoupravu kako bi vidjeli kako funkcionišu vlasti na lokalnom nivou. S druge strane, za Crnu Goru turizam je važna ekonomska grana, a centar turizma je upravo u Budvi i željeli su vidjeti šta se dešava u oblasti ekonomskog razvoja u toj opštini. Jedan od razloga su i saznanja da je bilo korupcije u Budvi. S obzirom da se u oblasti korupcije često pominje prostorno planiranje i izdavanje građevinskih dozvola, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire, željeli su da vide da li postoji korupcija u pogledu izdavanja građevinskih dozvola i u oblasti prostornog planiranja. Istakao je da je za svaki rast ekonomije, odnosno privrede  jedne zemlje izuzetno bitno da se investitori osjećaju zaštićenima, da znaju da će biti tretirani jednako i da nije potrebno da se bave korupcijom da bi došli do određenih rješenja i dozvola, jer njihova prava moraju biti zaštićena. Ukoliko postoje takvi uslovi, onda može da se garantuje ekonomski rast, istakao je Sasi.

U vezi sa neizborom Vrhovnog državnog tužioca saopštio je da zadatak koizvjestilaca nije da traže ko je kriv, niti da okrive bilo koju partiju ili poslanika zbog neizbora Vrhovnog državnog tužioca, podśećajući da su čuli različite stavove zašto Vrhovni državni tužilac nije izabran. Smatra važnim da se za taj novi proces obezbijedi širok konsenzus oko kandidata koji će biti izabran, što je u skladu sa pravom primjenom samog Zakona.

Novinar radija “Slobodna Evropa” je zamolio poslanike, članove Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE da prokomentarišu izjavu i ocjene o stanju u Crnoj Gori koje je saopštio koizvjestilac Kimmo Sasi.

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE dr Predrag Sekulić je saopštio da su i prethodni izvještaji koje su o Crnoj Gori pripremali koizvjestioci Kimmo Sasi i Nursuna Memecan bili veoma ažurni i uvijek su evidentirali svaki napredak u Crnoj Gori u dijelu ispunjavanja obaveza prema Savjetu Evrope. Saopštio je da je spisak obaveza Crne Gore prema Savjetu Evrope svakim danom sve kraći i s obzirom da je Crnoj Gori ukinut monitoring od strane Komiteta ministara Savjeta Evrope, izrazio je očekivanje da će taj napredak biti evidentiran u novom izvještaju koizvjestilaca o Crnoj Gori i pozdravljen na način da će Crnoj Gori biti ukinut monitoring.

Poslanik Mladen Bojanić se složio sa ocjenama koizvjestilaca i naglasio da će koizvjestioci sačiniti nacrt izvještaja koji će se razmatrati na Odboru za monitoring kada će Delegacija moći da djeluje amandmanski. Podśetio je da je i prethodni put podnio amandmane na Informaciju  koizvjestilaca o pośeti Crnoj Gori i da su dva njegova amandmana prihvaćena. Izrazio je očekivanje da će i ovaj izvještaj biti sveobuhvatan i korektan, kao i prethodni.

Poslanica Snežana Jonica je saopštila da su koizvjestioci realizovali pośetu Crnoj Gori u cilju prikupljanja činjenica na osnovu kojih rade izvještaj, a kada koizvjestioci pripreme izvještaj on će biti razmatran na Odboru za moniroting kada će članovi Delegacije biti u prilici da djeluju amandmanski, a da utemeljenost amandmana obezbijede putem dokumentacije koju će priložiti.  Iskustvo prilikom donošenja prethodne rezolucije o napretku Crne Gore i prilikom dosadašnjih izvještaja koizvjestilaca ukazuje da je svaki put uvaženo sve ono što je bilo utemeljeno na činjenicama.

Poslanica dr Draginja Vuksanović je saopštila da je, prema riječima koizvjestioca Sasija, Crna Gora ostvarila značajan napredak, a pred nama su dalji zadaci koje treba ispuniti.  

Koizvjestilac Sasi je pojasnio samu proceduru, navodeći da ova pośeta jeste misija utvrđivanja činjenica o Crnoj Gori, što će koizvjestiocima  pomoći da sastave nacrt izvještaja o Crnoj Gori, prvu verziju, na koju će Delegacija poslati komentare, nakon čega će biti sačinjen Izvještaj koji ide na Odbor za monitoring, a potom na Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, na plenarnu śednicu, najvjerovatnije u januaru 2015. godine.

Naglasio je da je uvijek postojala veoma dobra saradnja koizvjestilaca sa Delegacijom Skupštine Crne Gore u PSSE i nije bilo konfliktnih situacija, a Delegacija je uvijek bila u mogućnosti da daje određene predloge o kojima se raspravlja i na osnovu svega se sačini izvještaj.

Šef Delegacije Skupštine CG u PSSE, dr Predrag Sekulić u ime Delegacije Skupštine CG u PSSE i lično ime zahvalio  je kozvjestiocima Odbora za monitoring  na energiji koju ulažu kako bi što objektivnije predstavili stanje u Crnoj Gori i izrazio očekivanje u nastavak dobre saradnje.