Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 30. maj 2014. 18:54

U Viljnusu počelo Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO

Parlamentarna skupština usvojila Deklaraciju o proširenju NATO kojom apeluje na vlade i parlamente zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza da na Samitu NATO u Velsu priznaju napredak koje su postigle zemlje aspiranti, na osnovu rezultata sveobuhvatnog pregleda koji bi trebalo da bude okončan u junu te da, između ostalog, otvore put za članstvo Crne Gore u Alijansi.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO održava se od 30. maja do 1. juna 2014. godine i okupilo je oko 360 parlamentaraca iz Sjevernoatlantskog saveza i partnerskih zemalja.

Tokom prvog dana održani su plenarna śednica i sastanak sekretara delegacija.

Na plenarnoj śednici su govorili predśednik Parlamentarne skupštine NATO Hugh Bayley, predśednica Parlamenta Republike Litvanije Loreta Graužinienė, premijer Republike Litvanije Algirdas Butkevičius i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine, Andriz Parubiy.

Učesnicima se takođe obratio i generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen koji se u svom izlaganju posebno osvrnuo na jačanje kapaciteta u okviru Alijanse, potrebu za većim budžetskim izdvajanjima za sektor odbrane u zemljama članicama, kao i na važnost unapređenja transatlantskih veza.

Tokom diskusije bilo je riječi o aktuelnom stanju i implikacijama posljednjih dešavanja u Ukrajini na međunarodnu bezbjednost, posljedicama građanskog rata u Siriji, potrebi jačanja transatlantskih partnerstava, kao i politici otvorenih vrata.

Pored Deklaracije o proširenju NATO, Parlamentarna skupština je usvojila Deklaraciju o podršci Ukrajini i Deklaraciju o transatlantskim odnosima.

Tokom śutrašnjeg dana planirano je održavanje sastanaka Političkog komiteta, Komiteta za nauku i tehnologiju i Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO.

U radu skupa učestvuju članovi stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO, Borislav Banović i Obrad Mišo Stanišić.

Declaration on NATO Enlargement
Deeclaration on Supporting Ukraine
Declaration on Transatlantic Relations