Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 26. septembar 2014. 13:53

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovaće na Jesenjem zasijedanju PSSE

Strazbur, 29. septembar – 3. oktobar 2014.

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovaće na Jesenjem zasijedanju PSSE koje se održava u Strazburu, od 29. septembra do 3. oktobra 2014. godine.

Rasprava o krizi u Ukrajini i o suzbijanju neo-nacizma i ksenofobije, uz učešće predśednika Parlamenta Norveške, biće u centru interesovanja na predstojećem zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Prvog dana zasijedanja biće uručena i Vaclav Havel nagrada, ustanovljena prošle godine, koja se dodjeljuje civilnim organizacijama ili pojedincima za poseban doprinos u oblasti ljudskih prava. Tokom zasijedanja poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope obratiće se Elmar Mammadyarov, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana, predśedavajući Komiteta ministara.

Biće predstavljen Izvještaj o aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta, realizovanim u periodu između ljetnjeg i jesenjeg zasijedanja. Takođe, poslanici će se upoznati i sa Izvještajem posmatračke misije PSSE o posmatranju predśedničkih izbora u Turskoj, održanih 10. avgusta 2014. godine. Na Jesenjem zasijedanju vodiće se rasprava o položaju žena nakon Arapske revolucije, poboljšanju kvaliteta obrazovanja, kao i o stručnom obrazovanju i obukama.

Na ovom zasijedanju biće razmotren Izvještaj o monitoring proceduri Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u periodu od oktobra 2013. do septembra 2014. godine, Izvještaj o funkcionisanju demokratskih institucija u Gruziji, kao i Izvještaj o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Albanije. Takođe, poslanici PSSE će se upoznati sa aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za 2013-2014. godinu i Evropske banke za obnovu i razvoj za 2013-2014. godinu.

Crnogorsku Delegaciju na Jesenjem zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.