Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 02. oktobar 2014. 21:57

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – četvrti dan

Četvrtog dana Jesenjeg zasijedanja na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođena je rasprava o prijetnjama i nasilju protiv čovječnosti od strane terorističke grupe „Islamska država“.

Položaj vjerskih i etničkih zajednica na Bliskom Istoku, a naročito u Iraku i Siriji je očajan zbog djelovanje terorističke grupe poznate pod nazivom „Islamska država“. PSSE je izrazila duboku zabrinutost zbog toga što se tri hiljade mladih Evropljana bori za „Islamsku državu“ u Iraku i Siriji i pozvala države članice Savjeta Evrope da ubuduće preduzmu mjere na prepoznavanju i sprečavanju takvog angažmana mladih ljudi.  Parlamentarci su se složili da prioritet u narednom periodu treba da bude uspostavljanje mira u ovom regionu. Skupština je pozvala i da se pošalje veća humanitarna pomoć ovim zemljama, kao i da se finansiraju programi za obnovu pogođenih područja, pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

U popodnevnim satima na plenumu se govorilo o aktivnostima Evropske banke za obnovu i razvoj. U sklopu debate o aktivnostima Evropske banke za obnovu i razvoj u periodu 2013-2014. godina govorio je poslanik mr Damir Šehović. Poslanik Šehović je ukazao na značaj Evropske banke za obnovu i razvoj, istakavši da ova organizacija predstavlja važnu konekciju između ekonomije i demokratije. Saopštio je da je Evropska banka za obnovu i razvoj jedan od najuspješnijih i najvidljivijih primjera međusobne povezanosti ekonomije i demokratije, što je posebno važno ako se ima u vidu da je glavna ideja stvaranja Evropske banke za obnovu i razvoj da promoviše tranziciju ka tržišnoj ekonomiji u zemljama Istočne Evrope. Ocijenio je da je ekonimija oduvijek bila prvi, a u više slučajeva i najvažniji korak u demokratizaciji društva. Istakao je da dolazi iz države koja je imala značajnu podršku i ekspertsku pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj i dodao da misija ove organizacije treba da bude orjentisana ka stabilizaciji i daljem razvoju Evrope. Saopštio je da podržava novu strategiju djelovanja Evropske banke za obnovu i razvoj i da se nada njenom efikasnom sprovođenju u narednom periodu.

Takođe, vođena je rasprava o monitoring proceduri Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u periodu od septembra 2013. do oktobra 2014. godine, a razmotren je i Izvještaj o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Albanije.

U skladu sa zaključcima izvjestioca Stefana Schenaccha, predśednika Odbora za monitoring, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je zatražila od Minitoring komiteta da uvede i periodični pregled, odnosno praćenje država članica Savjeta Evrope koje nijesu u fazi monitoringa ili post-monitoringa, kako bi se obezbijedilo poštovanje dužnosti i obaveza od strane svih država članica Savjeta Evrope. Danas usvojenom Rezicijom se definiše da i u post-monitoring postupku izvještaji sadrže konkretne rokove u kojima su države dužne da ispune preostale obaveze. Takođe, utvrđeno je da ukoliko država ne ispoštuje zadate rokove treba da bude vraćena u postupak monitoringa.

Na plenumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope govorio je i predśedavajući Komiteta ministara, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Elmar Mammadyarov. Istakao je da situacija u Ukrajini i dalje ostaje u središtu interesovanja svih tijela Savjeta Evrope. Podśetio je na stav Komiteta ministara da države članice treba mirno da rješavaju sporove, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država i još jednom pozvao na mirno i održivo rješavanje sukoba, naglašavajući spremnost Savjeta Evrope da pomogne Ukrajini u cilju sprovođenja neophodnih demokratskih reformi. Upoznao je poslanike sa brojnim aktivnostima Komiteta ministara tokom azerbejdžanskog predśedavanja naglašavajući da Savjet Evrope ima misiju da svim državama članicama pomogne na putu dostizanja demokratskih standarda i poštovanja ljudskih prava i sloboda.

Tokom dana članovi crnogorske Delegacije učestvovali su na śednicama Odbora za političke poslove i demokratiju, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju i Odbora za pravne poslove i ljudska prava.   

Takođe, održan je i 21. sastanak Mreže kontakt parlamentaraca za borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom.

Crnogorsku Delegaciju na Junskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović, Mladen  Bojanić i Snežana Jonica.