Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 15. oktobar 2014. 22:02

Završen 87. Rose-Roth seminar u Varšavi

U radu skupa učestvovala predstavnica delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO, Branka Bošnjak.

Predstavnica delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO, Branka Bošnjak učestvovala je u radu 87. Rose-Roth seminara na temu „Istočna Evropa: Novi politički i bezbjednosni izazovi“, održanom u Varšavi, u periodu 14-15. oktobra 2014. godine.

Tokom dvodnevnog seminara, koji je bio posvećen novim političkim i bezbjednosnim izazovima u zemljama Istočne Evrope, posebna pažnja bila je posvećena aktuelnoj političkoj i vojnoj situaciji u Ukrajini, pitanjima podrške nezavisnosti Ukrajine, kao i njenom evropskom izboru.

Nakon diskusije o Ukrajini, učesnici skupa su imali priliku da raspravljaju o takozvanom „ruskom faktoru“.

U nastavku, jedna od tema rasprave odnosila se na učvršćivanje demokratije i unapređenje toka evroatlantskih integracija Gruzije, a razgovaralo se i o unutrašnjim i vanjskim izazovima Moldavije u procesu integracije u Evropsku uniju, te o unutrašnjoj dinamici razvoja i vanjskoj politici Bjelorusije.

U radu ovog skupa učestvovali su predstavnici delegacija iz 15 zemalja članica NATO saveza i predstavnici sedam pridruženih zemalja članica PS NATO, kao i predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mnjenja.

Skup je organizovala Parlamentarna skupština NATO u saradnji sa Donjim domom (Sejmom) Republike Poljske.