Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 17. novembar 2014. 08:27

Sastanak članova Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE sa koizvjestiocima Odbora za monitoring PSSE

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope sastaće se 17. novembra 2014. godine na Radnom ručku sa Kimmom Sasijem i Terry Leydenom, koizvjestiocima Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koji će boraviti u trećoj pośeti Crnoj Gori od 16. do 18. novembra 2014. godine.


Takođe, u Skupštini Crne Gore koizvjestioci će se sastati sa šefovima poslaničkih klubova vladajuće koalicije i opozicionih političkih partija. Planirano je da se koizvjestioci tokom dvodnevnog boravka u Crnoj Gori sastanu sa: Predśednikom Crne Gore, Potpredśednikom Vlade Crne Gore i Ministrom pravde, Potpredśednikom Vlade Crne Gore i Ministrom za informaciono društvo, ministrima za ljudska i manjinska prava, rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova, kao i sa predstavnicima Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Komisije za sprečavanje sukoba interesa i Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije.

Takođe, koizvjestioci će održati sastanak sa Vrhovnim državnim tužiocem i Specijalnom tužiteljkom za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije.

Planiran je i sastanak koizvjestilaca sa članovima Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Crna Gora se nalazi u postupku dvogodišnjeg monitoringa od strane Savjeta Evrope.
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je u junu 2012. godine usvojila Rezoluciju 1890 „Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore“ kojom su definisane osnovne obaveze i smjernice u kom pravcu Crna Gora treba da djeluje u narednom periodu i koje mjere i aktivnosti treba da preduzme kako bi se unaprijedili demokratski procesi i demokratske vrijednosti u Crnoj Gori.

Ključne oblasti u centru interesovanja postupka monitoringa su:
- završetak reforme sudstva i izmjene Ustava,
- kapacitet političkih partija za postizanje neophodnih kompromisa,
- obezbjeđivanje da se poštuju i primjenjuju prava svih manjina, uključujući i prava LGBT osoba,
- situacija Roma, Aškalja i Egipćana,
- borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanje nadzornih tijela,
- situacija u medijima i radno okruženje obezbijeđeno novinarima,
- pravni status interno raseljenih lica i izbjeglica, kao i pronalaženje trajnog rješenja za iste, zasnovan na dobrovoljnom povratku ili lokalnoj integraciji.

Radi utvrđivanja činjeničnog stanja i praćenja napretka u navedenim oblastima koizvjestioci su prethodno dva puta boravili u pośeti Crnoj Gori, od 8. do 10. jula 2013. godine i od 14. do 16. aprila 2014. godine.

Sastanci su zatvoreni za javnost.

Prilog: pdfProgram pośete