Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 17. novembar 2014. 20:13

Održan sastanak članova Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE sa koizvjestiocima Odbora za monitoring PSSE

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope dr Predrag Sekulić, dr Draginja Vuksanović i Snežana Jonica danas su se sastali na Radnom ručku sa koizvjestiocima Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Kimmom Sasijem i Terry Leydenom koji borave u trećoj monitoring pośeti Crnoj Gori.

Šef i članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE upoznali su koizvjestioce sa ključnim aktivnostima realizovanim u Crnoj Gori u periodu od prethodne pośete koizvjestilaca, održane u aprilu 2014. godine do danas, a u vezi sa ispunjavanjem Preporuka PSSE. Izrazili su zadovoljstvo današnjim završetkom rada Radne grupe koja je radila na Radnoj verziji zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i usaglašenošću predloga u visokom procentu od strane vlasti, opozicije i predstavnika nevladinih organizacija, što smatraju uspjehom Parlamenta. Tekst ovog zakona, čije je inoviranje zahtijevala opozicija, zbog vraćanja povjerenja u izborni proces, biće usvojen u Parlamentu do kraja godine.
Koizvjestioci Odbora za monitoring PSSE su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom, izuzetno dobrom saradnjom tokom realizovanih pośeta. Saopštili su da su uoči pośete dobili Informaciju sa komentarima na Preliminarni Nacrt izvještaja o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Crne Gore, koja se po kvalitetu izdvaja od izvještaja delegacija drugih država, zbog dužine, detaljnosti i preciznosti, što će, po njihovoj ocjeni, uticati da u mnogim djelovima moraju, do śednice Odbora za monitoring, 11. decembra 2014. godine u Parizu, mijenjati tekst Preliminarnog Nacrta izvještaja, što su ocijenili posvećenošću Crne Gore u ispunjavanju međunarodnih standarda i primjeni konvencijskog prava. Istakli su značaj usvojenih Ustavnih Amandmana koji su proizveli rad na brojnim važnim zakonima čiji su tekstovi bili na javnoj raspravi, a poslati su na mišljenje Venecijanskoj komisiji. Njihovo usvajanje (Nacrt zakona o sudovima, Nacrt zakona o pravima i dužnostima sudija i Sudskom savjetu i Nacrt zakona o državnom tužilaštvu) očekuje se do kraja godine.
U popodnevnim satima, koizvjestioci su održali odvojene sastanke sa predstavnicima klubova poslanika vladajuće koalicije i opozicije.
Na interesovanje koizvjestilaca u vezi sa pitanjima: ponovnog uvođenja klevete, dopunama Zakona o medijima, organizovanim kriminalom, korupcijom, statusom raseljenih i interno raseljenih lica svoje stavove i mišljenja iznijeli su predstavnici klubova poslanika.
Sastanku klubova vladajuće koalicije prisustvovali su: dr Predrag Sekulić, poslanik Demokratske partije socijalista, mr Damir Šehović, poslanik Socijaldemokratske partije, Almer Kalač, šef Kluba poslanika Bošnjačke stranke i Genci Nimanbegu, šef Kluba poslanika Albanskih partija (FORCA, AA), Hrvatske građanske inicijative i Liberalne partije.
Sastanku klubova poslanika opozicionih partija prisustvovali su: Goran Danilović, šef Kluba Demokratskog fronta, Goran Tuponja, šef Kluba Pozitivne Crne Gore i Azra Jasavić, poslanica Pozitivne Crne Gore.
Crna Gora se nalazi u postupku dvogodišnjeg monitoringa od strane Savjeta Evrope.
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je u junu 2012. godine usvojila Rezoluciju 1890 „Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore“ kojom su definisane osnovne obaveze i smjernice u kom pravcu Crna Gora treba da djeluje u narednom periodu i koje mjere i aktivnosti treba da preduzme kako bi se unaprijedili demokratski procesi i demokratske vrijednosti u Crnoj Gori.

Ključne oblasti u centru interesovanja postupka monitoringa su:
- završetak reforme sudstva i izmjene Ustava,
- kapacitet političkih partija za postizanje neophodnih kompromisa,
- obezbjeđivanje da se poštuju i primjenjuju prava svih manjina, uključujući i prava LGBT osoba,
- situacija Roma, Aškalja i Egipćana,
- borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanje nadzornih tijela,
- situacija u medijima i radno okruženje obezbijeđeno novinarima,
- pravni status interno raseljenih lica i izbjeglica, kao i pronalaženje trajnog rješenja za iste, zasnovan na dobrovoljnom povratku ili lokalnoj integraciji.

Radi utvrđivanja činjeničnog stanja i praćenja napretka u navedenim oblastima koizvjestioci su prethodno dva puta boravili u pośeti Crnoj Gori, od 8. do 10. jula 2013. godine i od 14. do 16. aprila 2014. godine.