Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 23. novembar 2014. 14:15

60. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO u Hagu - drugi i treći dan

Održani sastanci Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti, Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost, Komiteta za nauku i tehnologiju, Političkog komiteta, kao i Stalnog komiteta.

Na sastanku Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti je, između ostalog, bilo riječi o dostignućima i izazovima političke tranzicije u Avganistanu, borbi protiv terorizma, evropskom izboru Ukrajine i geostrateškim i političkim posljedicama tog izbora, te izbjegličkoj krizi u Siriji i njenom uticaju na region.

Aktuelna politička dešavanja u Avganistanu - kritična raskrsnica za NATO i međunarodnu zajednicu, pravci unapređenja koncepta pametne odbrane i potreba kreiranja platforme u susret razvoju novih tehnologija (studija slučaja: dronovi), te regionalne i globalne posljedice građanskog rata u Siriji i koraci koje treba da preduzme NATO u cilju stabilizacije prilika u ovoj zemlji, bile su teme sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost.

O pregovorima u pogledu transatlantskih trgovinskih i investicionih partnerstava, ekonomskoj dimenziji promjene pristupa Aziji od strane Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kao i bezbjednosnim i ekonomskim dešavanjima u oblasti Sahel, govorilo se na sastanku Komiteta za ekonomiju i bezbjednost.

Na sastanku Političkog komiteta predmet diskusije bila su bezbjednosna dešavanja na jugoistočnim granicama Alijanse i njihov uticaj na transatlantsku saradnju, kao i pravci djelovanja NATO nakon 2014. godine.

Pored navedenog, na sastanku je posebna pažnja bila posvećena NATO partnerstvima i politici otvorenih vrata Alijanse. Razmotren je Nacrt izvještaja Podkomiteta za NATO partnerstva, koji je prezentovala izvjestilac Rasa Jukneviciene i naglasila da Alijansa treba da zadrži trend otvorenih vrata prema novim članicama.

Ovom prilikom, konstatovan je napredak Crne Gore, kao najnovije nezavisne države među aspirantima i istaknuto da su nedavna dostignuća u reformi bezbjednosnog sektora, zajedno s aktivnim angažmanom u operaciji ISAF približili Crnu Goru konačnom članstvu u NATO-u. Apostrofirana je i odluka sa Samita u Velsu da će se do kraja 2015. godine odlučiti o spremnosti Crne Gore da pristupi Alijansi.

U radu skupa učestvuju šef i članovi stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO, Mevludin Nuhodžić, Borislav Banović i prof. dr Branko Radulović.

60. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO, koje se održava od 21. do 24. novembra 2014. godine u Hagu, Kraljevini Holandiji okupilo je preko 350 parlamentaraca iz Sjevernoatlantskog saveza i partnerskih zemalja.