Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 12. decembar 2014. 11:51

Odbor za monitoring PSSE predložio zatvaranje procedure monitoringa za Crnu Goru i otvaranje post-monitoring dijaloga

Na sastanku Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, održanom 11. decembra 2014. godine u Parizu Odbor je predložio zatvaranje procedure monitoringa u odnosu na Crnu Goru i otvaranje post-monitoring dijaloga, u svjetlu napretka ostvarenog u zemlji od 2012. godine.

 

Na osnovu Izvještaja koji su pripremili Kimmo Sasi (Finska, EPP, CD) i Terry Leyden (Irska, ALDE) parlamentarci su naglasili da je Crna Gora „ostvarila veliki napredak u ispunjavanju svojih dužnosti i obaveza“ i pokazala spremnost da nastavi reformske procese u kontekstu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Posebno, Odbor je pozdravio korake preduzete od strane crnogorskih vlasti u borbi protiv diskriminacije i napore da integriše izbjeglice i interno raseljena lica i kroz izmjene Zakona o strancima.

Ipak, Odbor upozorava da  će država do kraja 2017. godine morati da završi niz reformi koje se odnose na izborni proces, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i situaciju u medijima kako bi izbjegla vraćanje u postupak punog monitoringa.

Informacija prenesena sa web sajta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope