Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 27. januar 2015. 20:21

Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – drugi dan

Drugog dana zasijedanja, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je razmotrila Izvještaj o poštovanju dužnosti i obaveza od strane Crne Gore i usvojila Rezoluciju kojom je zatvorila monitoring proceduru u odnosu na Crnu Goru i uspostavila postmonitoring dijalog.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je konstatovala da je Crna Gora pouzdan i konstruktivan partner Savjetu Evrope, da igra pozitivnu ulogu u stabilizaciji regiona i da postiže napredak u ispunjavanju svojih dužnosti i obaveza od njenog prijema 2007. godine. Država je postigla napredak u pet „ključnih oblasti“, koje je ustanovila Parlamentarna skupština u 2012. godini, i to: nezavisnost pravosuđa; stanje u medijima; borba protiv korupcije i organizovanog kriminala; prava manjina i borba protiv diskriminacije; kao i situacija u kojoj se nalaze izbjeglice i interno raseljena lica.
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala Crnu Goru da vodi politiku koja je usredsređena na demokratske standarde, konsolidaciju vladavine prava, veću transparentnost i odgovornost javnih institucija, kao i ravnopravnu zastupljenost manjina.
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope takođe naglašava značaj sprovođenja usvojenih zakona, i samim tim očekuje da će država do kraja 2017. godine sprovesti niz reformi koje se odnose na izborni proces, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i stanja u medijima, a u slučaju da ne uspije u ovome, Skupština očekuje od Odbora za monitoring da ispita da li bi Crna Gora trebalo da se vrati u punu proceduru monitoringa.
Učestvujući u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope povodom razmatranja Izvještaja o Crnoj Gori i predložene Rezolucije, članovi Delegacije Skupštine CG u PSSE: dr Predrag Sekulić, mr Damir Šehović i Snežana Jonica su u svojim obraćanjima parlamentarcima PSSE potvrdili spremnost Crne Gore na ispunjavanju obaveza koje je Crna Gora preuzela članstvom u Savjetu Evrope, a takođe i ispunjavanju dužnosti i obaveza tokom post-monitoring perioda u oblastima obuhvaćenim usvojenom Rezolucijom. Takođe je naglašena činjenica da je uspješno otvoreno 16 poglavlja u vezi sa ispunjavanjem obaveza u procesu evropskih integracija.
Usvojena su tri amandmana koje je podnijela poslanica Snežana Jonica, a koji se odnose: na podsticanje crnogorskih vlasti da promovišu jednakost i inkluziju osoba sa invaliditetom, usvajanje zakonodavstva kojim se olakšava odobravanje crnogorskog državljanstva prema Rezoluciji 1989 (2014) i ispunjavanje preostalih pitanja istaknutih u preporukama OEBS/ODIHR-a i Venecijanske komisije, kao što je skraćenje Ustavom određenog rezidencijalnog uslova od dvije godine prije nego što građani dobiju pravo glasa.
Učesnici u raspravi o Izvještaju o Crnoj Gori pozdravili su napredak Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proističu iz procesa pristupanja i statutarnih obaveza i iskazali razumijevanje da će crnogorske vlasti završiti započete reforme u skladu sa vremenskim rasporedom koji je država usvojila.
Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.