Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 02. april 2015. 17:27

U Beogradu završen 88. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupšine NATO

Delegaciju Skupštine Crne Gore u radu 88. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO činili su šef stalne delegacije Mevludin Nuhodžić i član Borislav Banović.

Trećeg dana 88. Rose-Roth seminara vođena je diskusija na temu: “Briselski dijalog između Beograda i Prištine: put naprijed”, a raspravom je moderirao Dr Karl A. Lamers, predsjednik Podobora za partnerstvo NATO. Ovom prilikom učesnicima skupa obratili su se: Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Republike Srbije; Dušan Janjić, viši istraživač Centra za sociološka istraživanja Instituta društvenih nauka Univerziteta u Beogradu i Krenar Gashi, doktorant istraživač Centra za studije Evropske unije Univerziteta u Gentu i osnivački direktor Instituta za politiku razvoja.

Nastavak rada sesije obilježila je diskusija koja je najvećim dijelom bila usmjerena na pitanja iznalaženja mehanizama za djelotvornu primjenu Briselskog sporazuma.

Po okončanju rasprave po temama, učesnici skupa su sumirali rezultate diskusija vođenih tokom Seminara, njegov rad ocijenili kvalitetnim, posebno uvažavajući okolnost da je omogućio djelotvornu razmjenu mišljenja i iskustava, produbljivanje znanja i dobru osnovu za iznalaženje novih rješenja za aktuelna pitanja koja su bila u fokusu rasprava.

Tokom trodnevnog rada skup je obradio širok spektar tema među kojima pitanja: procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, oblika regionalne saradnje sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje doprinose njenom unaprjeđenju, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na području Zapadnog Balkana kao i Briselskog dijaloga između Beograda i Prištine. Takođe, posebne sesije tokom skupa bile su posvećene zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju države po pitanju boraca koji se regrutuju na strana ratišta kao i reformi menadžmenta odbrane i izgradnji integriteta.

88. Rose-Roth seminar PS NATO okupio je oko 200 učesnika, i to parlamenataraca iz NATO i partnerskih država, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Skup je organizovala Parlamentarna skupština NATO u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije.