Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 05. septembar 2013. 16:48

Delegacija Skupštine Crne Gore učetvuje na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

Viljnus, 4 - 6. septembar 2013

Delegacija Skupštine Crne Gore učetvuje na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja se održava u Viljnusu, Republici Litvaniji, u periodu 4 - 6. septembra 2013. godine.

Uvodna izlaganja na skupu imali su predśednik Odbora za vanjske poslove litvanskog Parlamenta, prof. Benediktas Juodka i predśednik skupštinskog Odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu, Arturas Paulaskas. U okviru uvodne sesije učesnicima su se obratili i predśednica Republike Litvanije Dalia Grybauskaite, predśednik Parlamenta Republike Litvanije, Vydas Gedvilas i predśedavajući Komiteta za vanjske odnose Evropskog parlamenta, Elmar Brok.        

Uslijedilo je izlaganje ministra vanjskih poslova Republike Litvanije, Linasa Linkevičiusa na temu „Ideja i mehanizama u promovisanju demokratije u široj Evropi“, dok je ministar odbrane zemlje domaćina Jouzas Olekas govorio o prioritetima Litvanije u kontekstu predstojećeg sastanka Evropskog savjeta.

Tokom izlaganja bilo je riječi o važnosti jačanja mehanizama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike i zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike u skladu sa nadležnostima sadržanim u Lisabonskom sporazumu kroz unapređenje saradnje sa suśedima, jačanje Istočnog partnerstva i aktivno promovisanje zaštite i poboljšanja stanja u oblasti ljudskih prava na međunarodnoj sceni. Poseban osvrt napravljen je na potrebu jačanja koordinacije unutar Evropske unije u pomenutoj oblasti i ukazano je na važnost jačanja transatlantskih odnosa u cilju što efikasnijeg suočavanja sa bezbjednosnim izazovima današnjice.

Govoreći o zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici, učesnici konferencije istakli su da posljednjih godina Evropom dominira mir, ali da događaji u Africi i na Bliskom istoku podśećaju na to da samo jaka zajednička vanjska i bezbjednosna politika može pomoći razrješavanju postojećih kriza u ovom dijelu svijeta. S tim u vezi, posebna pažnja posvećena je i osudi upotrebe hemijskog oružja.

O prioritetima i strategijama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike i zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije, govorila je visoka predstavnica EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku, baronica Catherine Eshton, koja je apostrofirala važnost unapređenja saradnje sa partnerima, efikasnosti u korišćenju raspoloživih kapaciteta, te pružanja podrške izgradnji institucija u tranzicionim društvima, kao bitnog koraka ka uspostavljanju i održanju funkcionalnih demokratija. Takođe, ukazala je na potrebu fokusiranja na prevenciju konflikata i značaj postojanja političkog dijaloga i sevobuhvatnog pristupa rješavanju kriza u Siriji i drugim djelovima svijeta.

U okviru konferencije održani su i sastanci političkih grupa Evropskog parlamenta.

U radu skupa učestvuju poslanici doc. dr Miodrag Vuković, Obrad Mišo Stanišić, Vasilije Lalošević i Milan Knežević.

Konferencija nastavlja sa radom śutra.