Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 24. oktobar 2013. 17:05

Počeo Regionalni seminar za parlamentarce o OEBS-ovom Kodeksu ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti u Konjicu

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić izlagao na temu „Nadzor nad sektorom bezbjednosti i odbrane“

Delegacija Odbora za bezbjednost i odbranu učestvuje na Regionalnom seminaru za parlamentarce o OEBS-ovom Kodeksu ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti, koji se održava u Konjicu, Bosni i Hercegovini od 23. do 25. oktobra 2013. godine.

Uvodna izlaganja na skupu imali su šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini, ambasador Fletcher M. Burton, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Krunoslav Vrdoljak, specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS-a za jugoistočnu Evropu i predstavnik OEBS Centra za sprečavanje konflikata, Fabian Grass.

O osnovnoj strukturi i sadržaju Kodeksa ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti, njegovoj implementaciji, razmjeni iskustava i ulozi parlamenata u ovom procesu govorili su šef Verifikacione jedinice Švajcarske i zamjenik šefa za Evroatlantsku saradnju, pukovnik Prasenjit Chaudhuri, koordinator za Kodeks ponašanja i vojni savjetnik Stalne misije Savezne Republike Njemačke pri OEBS-u, potpukovnik Detlef Hempeli, predstavnik OEBS Centra za sprečavanje konflikata, Fabian Grass i predstavnica Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Sanja Ćatibović.

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić izlagao je na temu „Nadzor nad sektorom bezbjednosti i odbrane“ i istakao da samo jasno postavljene nadležnosti i ravnoteža između funkcionalnosti i odgovornosti relevantnih organa i institucija u ovom sektoru jesu garant stabilnosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

„Realizacija Zakonom utvrđenih obaveza, rasprava na śednicama Odbora i proaktivan pristup članova ovog radnog tijela aktuelnim pitanjima jasan su pokazatelj kvaliteta zakonskog rješenja, razumijevanja važnosti pomenute oblasti, kao i zajedničkog rada na iznalaženju optimalnih rješenja“, apostrofirao je Nuhodžić.

U nastavku, predśednik Odbora je ukazao da su u zakonskim odredbama ugrađena i ispoštovanja načela OEBS-ovog Kodeksa ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti, posebno imajući u vidu da je bezbjednost nedjeljiva, te da se kroz kontinuiranu komunikaciju i dijalog sa svim relevantim subjektima u sektoru odbrane i bezbjednosti, razvoj i unapređenje saradnje na nacionalnom i međunarodnom planu, na jedini način može osigurati mir, bezbjednost i najvažnije - poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Na kraju, predśednik Nuhodžić je apostrofirao važnost praćenja implementacije zaključaka Odbora i analize realizovanih aktivnosti, koji se u kontinuitetu sprovode, a koji predstavljaju preduslov efikasnosti, funkcionalnosti i sveobuhvatnog napretka u sprovođenju parlamentarnog nadzora nad radom sektora odbrane i bezbjednosti.

U okviru diskusije na temu parlamentarnog nadzora nad budžetom za odbranu i bezbjednost, član Odbora Obrad Mišo Stanišić predstavio je iskustva Odbora u ovoj oblasti i apostrofirao važnost definisanja prioriteta u oblasti bezbjednosti i odbrane na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu kako bi se izbjegli dodatni rezovi budžeta u ovom sektoru i umanjila mogućnost za nastajanje novih bezbjednosnih izazova.

„U skladu sa navedenim, valja nam istrajati na putu evroatlantskih integracija jer postajanje dijelom kolektivnog sistema bezbjednosti predstavlja dugoročno rješenje najvećeg broja problema u ovoj oblasti, pa tako racionalnog i održivog finansiranja“, apostrofirao je Stanišić.

Skup organizuje Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i OEBS Centrom za sprječavanje konflikata uz podršku RACVIAC-a, DCAF-a i NATO štaba u Sarajevu.

U radu skupa uzeće učešće predśednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić, Obrad Mišo Stanišić i Velizar Kaluđerović.