Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 25. oktobar 2013. 15:51

Završen Regionalni seminar za parlamentarce o OEBS-ovom Kodeksu ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti u Konjicu

Na skupu apostrofirana posvećenost naše države i Odbora za bezbjednost i odbranu implementaciji Kodeksa ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti, te ukazano na kvalitet saradnje Odbora sa OEBS-om, kao primjera dobre prakse u regionu

Delegacija Odbora za bezbjednost i odbranu učestvovala je na Regionalnom seminaru za parlamentarce o OEBS-ovom Kodeksu ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti, koji je održan u Konjicu, Bosni i Hercegovini od 23. do 25. oktobra 2013. godine.

U okviru današnjeg rada, predśednik Odbora Mevludin Nuhodžić moderirao je sesijom na temu „Izgradnja integriteta u oblasti odbrane“. S tim u vezi, naglasio je da se samo kroz izgradnju i primjenu odgovarajućih zakonskih mehanizama, poštovanje principa dobrog upravljanja u institucijama odbrane uz jasno postavljene kodekse ponašanja koji se poštuju, može govoriti o povećanju transparentnosti, unapređenju odgovornosti i jačanju povjerenja javnosti, kao jasnim pokazateljima izgrađenog integriteta u ovoj oblasti.

Na pomenutu temu govorili su zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu i šef NATO savjetodavnog tima, pukovnik Ole A. Fauske i viši stručni saradnik u DCAF-u, ambasador Valeri Ratchev.  

U nastavku je o ulozi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zajedničke komisije za odbranu i sugurnost u demokratskoj kontroli i nadzoru nad bezbjednosnim i odbrambenim sektorom u BiH, kao i o iskustvima u nadzoru budžeta u ovom sektoru govorila predśedavajuća Zajedničke komisije, Dušanka Majkić.

U okviru naredne sesije bilo je riječi o ulozi parlamentaraca u osiguravanju ljudskih prava pripadnika oružanih snaga. Izlagali su parlamentarni vojni povjerenik u Bosni i Hercegovini, Boško Šiljegović i oficir za ljudska prava iz ODIHR-a, Oyvind Hoyen. Takođe, prezentovana su i iskustva makedonskog Parlamenta u ovoj oblasti o čemu je govorila članica Komisije za odbranu i bezbjednost Marija Rashkovska.

Na skupu je apostrofirana posvećenost naše države i Odbora za bezbjednost i odbranu implementaciji Kodeksa ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti, te ukazano na  kvalitet saradnje Odbora sa OEBS-om, kao primjera dobre prakse u regionu.

Skup je organizovala Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i OEBS Centrom za sprječavanje konflikata uz podršku RACVIAC-a, DCAF-a i NATO štaba u Sarajevu.

U radu skupa učestvovali su predśednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić, Obrad Mišo Stanišić i Velizar Kaluđerović.