Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 19. mart 2014. 14:21

Drugi dan 85. Rose-Roth seminara u Sarajevu

Učesnici skupa pozdravili napredak Crne Gore u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u NATO

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO učestvuje u radu 85. Rose-Roth seminara na temu „Bezbjednost i demokratizacija na Zapadnom Balkanu: jačanje stabilnosti i promovisanje reformi“, koji se održava u Sarajevu, u periodu 18 - 20. marta 2014. godine.

Nakon diskusije o izgledima proširenja Evropske unije i NATO na Zapadni Balkan, na seminaru je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i bezbjednosnoj saradnji u regionu, sa posebnim osvrtom na zajedničke aktivnosti u domenu vojne saradnje, kao i u pogledu upravljanja granicom.

Na seminaru je konstatovana uspješna realizacija planiranih aktivnosti Crne Gore na putu evropskih integracija, dok su učesnici sastanka i predstavnici NATO štaba iz Brisela posebno pozdravili izuzetan napredak naše države u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u NATO.

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Mevludin Nuhodžić apostrofirao je punu posvećenost naše države sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, cijeneći da su iste usko vezane za proces pregovora sa Evropskom unijom, te ukazao na zajednički rad svih relevantnih institucija na realizaciji planova i zadataka utvrđenih akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Dalje je istakao pozitivan trend rasta podrške javnog mnjenja evroatlantskom putu Crne Gore i izrazio uvjerenje da će, imajući u vidu preduzete aktivnosti i intenziviranu komunikaciju sa građanima, članstvo u NATO savezu imati sve veću podršku u narednom periodu.

U nastavku, Nuhodžić je upoznao učesnike skupa sa realizovanim na planu reforme obavještajno bezbjednosnog sektora, ističući nastavak aktivnosti kroz usvajanje novih zakonskih rješenja kada je u pitanju uređenje osnova obavještajno bezbjednosnog sektora, cijeneći da navedeno predstavlja korak naprijed u pogledu obezbjeđenja normativnih pretpostavki za ujedinjenje kapaciteta i usklađeno djelovanje svih segmenata u ovoj oblasti, što će doprinijeti punoj funkcionalnosti ovog sektora, te borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na kraju se osvrnuo i na sprovedene reforme u sektoru odbrane, kao i budžetska izdvajanja za ovaj sektor i apostrofirao značaj napora na planu izdvajanja sredstava za modernizaciju Vojske Crne Gore, naglašavajući važnost i posvećenost iznalaženju modela za kontinuirano i održivo ulaganje u ovaj segment.

„Članstvo u NATO predstavlja garant stabilnosti kako Crne Gore, tako i zemalja Zapadnog Balkana i zato jedino zajedničkim radom i punom posvećenošću evroatlantskim vrijednostima možemo ostvariti napredak na svakom polju. Sve navedeno daje Crnoj Gori pravo na očekivanje da na narednom samitu NATO dobije poziv za članstvo“ zaključio je Nuhodžić. 

Skup organizuju Parlamentarna skupština NATO u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine.