Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 28. mart 2014. 20:58

Održan dvodnevni seminar o ulozi parlamenata u smanjenju opasnosti od malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu

Beograd, 27-28. mart 2014. godine

U radu seminara učestvovali članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Borislav Banović i Luiđ Škrelja

Prvog dana seminara, uvodna izlaganja imali su predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i predstavnici Parlamentarnog foruma o SALW, nakon čega su učesnici razmijenili mišljenja o ulozi parlamenata u nadzoru izvoza naoružanja i najboljim praksama i programima uništavanja i odlaganja malog i lakog naoružanja i municije, tokom kojih su prezentovana iskustva Crne Gore i Republike Albanije.

Drugog dana rada, na seminaru se diskutovalo o novim mogućnostima u rješavanju problema viškova municije u zemljama Zapadnog Balkana i unapređenju politika borbe protiv nezakonite tgovine malim i lakim naoružanjem.
U okviru diskusije član Odbora za bezbjednost i odbranu Borislav Banović ukazao je da je u cilju efikasnog sprovođenja Strategije za kontrolu i smanjenje malog i lakog oružja i municije u Crnoj Gori, obrazovano Koordinaciono tijelo za planiranje, koordinaciju, sprovođenje i nadzor aktivnosti u ovoj oblasti. Takođe, Banović je istakao da se jedan od važnih segmenata donešenih u Strategiji odnosi na podizanje svijesti, odnosno upoznavanje javnosti o štetnim posljedicama nezakonite nabavke, držanja i nošenja oružja, naglašavajući da je, pored upoznavanja sa zakonskim normama, preventiva odnosno edukacija građanstva veoma važna.

U nastavku seminara predstavljena su i iskustva iz kampanje za prikupljanje malog i lakog naoružanja i razmijenjena mišljenja kako parlamentarci mogu doprinijeti njenom uspjehu.


U radu seminara, pored članova parlamenata država Zapadnog Balkana, učestvovali su i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom.
Skup je organizovan uz podršku Parlamentarnog foruma o SALW iz Švedske, UNDP/SEESAC-a i Narodne skupštine Srbije.