Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 03. april 2014. 18:33

U Atini počela Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

U radu skupa učestvuju poslanici prof. dr Miodrag Vuković, Obrad Mišo Stanišić, Snežana Jonica i Borislav Banović

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja se održava u Atini 3 - 4. aprila 2014. godine.

Uvodna izlaganja na skupu imali su predśednik Odbora za nacionalnu odbranu i vanjske poslove grčkog Parlamenta Konstantinos Tsiaras i predśedavajući Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok.

U svom obraćanju, predśednik Odbora za nacionalnu odbranu i vanjske poslove grčkog Parlamenta Konstantinos Tsiaras se osvrnuo na aktuelne geopolitičke izazove i apostrofirao da Evropska unija treba jedinstveno pristupiti rješavanju problema i promovisanju seta mjera za ostvarivanje napretka i izgradnju povjerenja. Dalje je ukazao na važnost tretiranja pomorske bezbjednosti kao jedne od ključnih tema vanjske politike Evropske unije, te na potrebu sveobuhvatnog pristupa ovom pitanju. Takođe, istakao je da u pogledu odbrane i bezbjednosti treba jačati komplementarnost i udruživanje kapaciteta, kao i snažiti mehanizme za brzo reagovanje u kriznim situacijama.

Predśedavajući Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok ukazao je da Evropska unija nema jedinstven pristup u pogledu posljednjih dešavanja u Ukrajini, te da situacija u ovoj zemlji, kao i stanje u Siriji predstavljaju jedan od prioritetnih izazova u aktuelnom trenutku. U nastavku je, između ostalog, istakao da svaka zemlja ima pravo na samoopredjeljenje i pozvao na zaštitu fundamentalnih prava, naglašavajući da Lisabonski sporazum sadrži brojne mehanizme za suprotstavaljanje izazovima aktuelnim političkim i drugim izazovima. 

U nastavku je bilo riječi o bezbjednosnim izazovima u južnom i istočnom suśedstvu Evropske unije. O navedenoj temi govorio je potpredśednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Grčke Evangelos Venizelos i apostrofirao spremnost zemlje domaćina za podršku i unapređenje saradnje sa suśednim zemljama. S tim u vezi, ukazao je da treba pružiti pomoć jačanju institucija u ovim državama, kako bi na adekvatan način prevazišle ozbiljne probleme sa kojima se sada suočavaju. U svom izlaganju, apostrofirao je značaj jedinstvenog pristupa Evropske unije regionalnim pitanjima, čime bi se i potvrdio politički identitet ove organizacije.

Tokom prvog dana skupa održani su i sastanak Ad Hoc Komiteta za reviziju, sastanak šefova delegacija parlamenata zemalja članica Evropske unije, kao i sastanak političkih grupacija.

Interparlamentarna konferencija nastavlja sa radom śutra.