Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 04. april 2014. 17:41

Završena Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku u Atini

U radu skupa su učestvovali poslanici prof. dr Miodrag Vuković, Obrad Mišo Stanišić, Snežana Jonica i Borislav Banović

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala je na Interparlamentarnoj konferenciji za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, održanoj u Atini 3-4. aprila 2014. godine.

Drugog dana skupa, o aktuelnim prioritetima za Zajednčku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, uključujući i situaciju u Ukrajini govorila je Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti baronica Catherine Ashton i predstavila ostvarene rezultate na planu uspostavljanja i djelovanja Evropske službe za vanjske poslove, politike susjedstva, kao i u pogledu odnosa sa strateškim partnerima. U svom izlaganju se, između ostalog, osvrnula i na progres napravljen potpisivanjem i implementacijom Briselskog sporazuma, cijeneći ostvareni napredak dobrim primjerom za druge zemlje, naročito Bosnu i Hercegovinu.

U pogledu situacije u Ukrajini, baronica Ashton je pozvala na jedinstven pristup sa ciljem smanjenja tenzija, ističući da se Ruska Federacija svojim akcijama suprotstavila međunarodnom pravu, kao i svojim međunarodnim obavezama. Ističući da treba postići dogovor o povlačenju ruskih trupa sa ukrajinske teritorije, ukazala je da treba osigurati i ekonomsku stabilnost Ukrajine. U nastavku se osvrnula na stanje u južnom susjedstvu, sa posebnim akcentom na stanje u Egiptu, Libiji i Siriji. Govoreći o planovima u pogledu unapređenja politike odbrane i bezbjednosti Evropske unije, baronica Ashton je apostrofirala da su mir i sigurnost u Evropi oduvijek bili preduslov za ekonomsko blagostanje, te pozvala na ujedinjenje kapaciteta i zajedničko djelovanje. 

U nastavku je bilo riječi o zaključcima sa decembarskog sastanka Evropskog savjeta, te razvoju u sektoru odbrane i bezbjednosti. O ovoj temi govorili su ministar odbrane Republike Grčke Dimitrios Avramopoulos i zamjenik generalnog sekretara za međuinstitucionalne poslove u Evropskoj službi za vanjske poslove, Maciej Popowski.  

Tokom diskusije, bilo je riječi o mehanizmima za povećanje efikasnosti, vidljivosti i uticaja Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, zatim unapređenja razvoja kapaciteta, te jačanje evropske odbrambene industrije.

U okviru posljednjeg dana Interparlamentarne konferencije održane su i radionice na kojima su razmotrene sljedeće teme: Strategija pomorske bezbjednosti Evropske unije, pomorska dimenzija Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike; Posljednja dešavanja na Bliskom istoku i upućivanje vojnih trupa pod okriljem Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, procedure i prakse donošenja odluka u parlamentima.

U nastavku, razmotren je Izvještaj o napretku rada u Ad Hoc Komitetu za reviziju, te usvojeni zaključci sa skupa.