Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. jun 2014. 11:25

U Zagrebu završen Godišnji regionalni sastanak odbora za bezbjednost i odbranu

U radu skupa učestvovali predśednik i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala je na Godišnjem regionalnom sastanku odbora za bezbjednost i odbranu, koji se održava u Zagrebu od 4. do 6. juna 2014. godine u organizaciji Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) .

U radu skupa, pored predstavnika Skupštine Crne Gore, učestvovali su i predstavnici parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Rumunije i Turske, te Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF), Kancelarije UN i UNDP u Sarajevu, kao i eksperti iz Džordž Maršal centra.

Uvodna izlaganja na skupu imali su predśednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predśedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić i zamjenik direktora Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) brigadni general Zdravko Jakob.

Tokom sastanka bilo je riječi o globalnim i regionalnim bezbjednosnim izazovima, borbi protiv korupcije, ekstremizma, ilegalnih migracija, sajber kriminalu, bezbjednosti energetskih postrojenja te i o ograničenjima u privrednoj sferi.

Na skupu je zajednički potvrđena neophodnost nastavka dobre prakse godišnjih sastanaka na kojima se razmatraju pitanja parlamentarnog nadzora bezbejdnosnog sektora, kao i foruma članova parlamenata i eksperata iz zemalja Jugoistočne Evrope odgovornih za nadzor brojnih segmenata u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Mevludin Nuhodžić, predvednik Odbora za bezbjednost i odbranu u svom izlaganju istakao je da bezbjednost ili sigurnost zemlje predstavlja osnovu za ekonomski rast i razvoj zemlje kako posmatrano sa stanovista domaćih tako i sa stanovišta stranih privrednih subjekata za koje bezbjednost predstavlja uslov ulaganja u naše zemlje kao i da je nesporno  da su u eri globalne međuzavisnosti bezbjednost i razvoj povezani. Bez bezbjednosti nema mira i sigurnosti, nema ekonomskog razvoja, nema stabilnosti ni zemlje ni regiona.