Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. jul 2014. 17:17

Sastanak članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa delegacijom Parlamenta Republike Jermenije

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu sastali su se danas sa delegacijom Odbora za odbranu, nacionalnu bezbjednost i unutrašnje poslove Parlamenta Republike Jermenije.

U uvodnom dijelu učesnike su pozdravili: predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Mevludin Nuhodžić, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Janina Hrebičkova i predśednik Odbora za odbranu, nacionalnu bezbjednost i unutrašnje poslove Parlamenta Republike Jermenije, Koryun Nahapetyan.

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić upoznao je goste sa nadležnostima i iskustvima u radu Odbora za bezbjednost i odbranu u proteklom periodu, sa posebnim osvrtom na primjenu Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane i primjere iz prakse, ističući važnost donošenja ovog akta i cijeneći da isti predstavlja proizvod potrebe, želje i političke volje da se navedeni sektor stavi pod parlamentarni nadzor na način koji će garantovati maksimum zakonitosti u radu, te poštovanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda. S tim u vezi, ukazao je da je Zakonom uspostavljena široka platforma i opseg nadležnosti Odbora dovoljan za njegov kvalitetan i kontinuiran rad, podśetivši da su precizno i jasno definisani i bitno prošireni zadaci ovog radnog tijela.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Janina Hrebičkova je u svom obraćanju ukazala da je nakon obnove nezavisnosti i prijema u članstvo OEBS-a u junu 2006. godine Crna Gora učinila značajan napredak u reformama odbrambenog i bezbjednosnog sektora, te uspješno ispunila čitav niz obaveza koje proističu iz glavnih dokumenata ove organizacije. Saglasno navedenom, apostrofirala je kvalitet saradnje Misije OEBS-a u Crnoj Gori sa Odborom za bezbjednost i odbranu, cijeneći da ovo radno tijelo u kontinuitetu djeluje u pravcu jačanja poznavanja različitih pitanja iz oblasti djelotvornog demokratskog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane.           

Predśednik Odbora za odbranu, nacionalnu bezbjednost i unutrašnje poslove Parlamenta Republike Jermenije, Koryun Nahapetyan je predstavio iskustva u radu tijela kojim predśedava i iskazao zahvanost na mogućnosti da sa crnogorskim kolegama razmijeni iskustva na planu sprovođenja parlamentarnog nadzora u ovom sektoru, sa osvrtom na izgradnju zakonodavnog okvira i sprovođenje reformskih procesa, ističući da naša država predstavlja primjer dobre prakse u ovoj oblasti.

Na sastanku je posebna pažnja bila posvećena izradi i efektima primjene Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, saradnji sa organima i institucijama u ovom sektoru, kao i saradnji sa organizacijama civilnog društva i iskustvima odbora na datom planu.

Delegacija Parlamenta Republike Jermenije boravi u pośeti Crnoj Gori u periodu od 28. do 30. jula 2014. godine, saglasno iskazanoj inicijativi, te uz podršku Kancelarije OEBS-a u Jerevanu i u saradnji sa Misijom OEBS-a u Podgorici.

 Pored sastanka sa članovima Odbora za bezbjednost i odbranu, tokom prvog dana, održani su sastanci delegacije sa predstavnicima Instituta „Alternativa“ i Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), kao i pośeta Misiji OEBS-a u Crnoj Gori. U nastavku, delegacija će se susresti sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane u cilju razmjene iskustava o ostvarenim rezultatima u oblasti reforme sektora odbrane i bezbjednosti.