Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 25. septembar 2014. 20:11

Održan seminar “Prioriteti i odgovornosti na planu promovisanja integriteta policije u Crnoj Gori”

Učestvovali predśednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić, Radivoje Nikčević, Borislav Banović, Snežana Jonica i Velizar Kaluđerović

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu učestvovali su danas na seminaru “Prioriteti i odgovornosti na planu promovisanja integriteta policije u Crnoj Gori”, održanom u Podgorici.

U uvodnom dijelu skupa učesnicima se obratio predśednik Odbora Mevludin Nuhodžić i istakao da izgradnja i razvoj integriteta u policiji, njegovo promovisanje i razmjena iskustava u ovoj oblasti predstavljaju imperativ u sadašnjem vremenu, naročito imajući u vidu specifičnost i ulogu koju sektor bezbjednosti zauzima u svakom društvu, proces reformi koje se aktivno sprovode, kao i kontekst evropskih i evroatlantskih integracija, te sprovođenje zacrtanih aktivnosti na tom planu.

U nastavku, predśednik Nuhodžić je ukazao da će Skupština Crne Gore i Odbor za bezbjednost i odbranu nastaviti, sa aspekta svojih nadležnosti i ovlašćenja, da aktivno djeluju na planu koordinacije i usmjeravanja djelovanja nadležnih organa i institucija u cilju jačanja transparentnosti, odgovornosti i unapređenja uspostavljene platforme za razvoj integriteta u policiji.

„Poštovanje prava i sloboda svih pripadnika sektora bezbjednosti tj. izgradnja, kako individualnog tako i institucionalnog integriteta, najbolja su prevencija i garancija za poštovanje prava i sloboda svakog građanina“, zaključio je Nuhodžić.

Pored predśednika Odbora, koji je bio jedan od izlagača i u završnoj diskusiji, na otvaranju skupa govorili su i šefica Misije OEBS u Crnoj Gori, ambasadorka Janina Hrebičkova, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i šef Programa DCAF-a za policiju za jugoistočnu Evropu Paulo Costa.

Na seminaru je, između ostalog, biti riječi o strateškim prioritetima u jačanju integriteta policije, operativnim mehanizmima za njegovo obezbjeđenje, te dostignućima i izazovima u javnom nadzoru policije.

Na temu „Važnost demokratskog nadzora u jačanju integriteta policije“ govorio je član Odbora za bezbjednost i odbranu Radivoje Nikčević i istakao da je za pružanje punog doprinosa jačanju i očuvanju integriteta u policiji potrebno najprije uspostaviti odgovarajući zakonodavni okvir i mehanizme parlamentarnog nadzora, uz promovisanje transparentnog i otvorenog dijaloga o problemima i izazovima u ovoj oblasti, te slobodnog pristupa informacijama i aktuelnostima na datom planu.

Poslanik Nikčević je u nastavku predstavio iskustvo Odbora za bezbjednost i odbranu u pogledu uspostavljenih mehanizama saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u Uprave policije, sa posebnim osvrtom na implementaciju Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, a u svijetlu i kontekstu izgradnje, razvoja i očuvanja integriteta u ovoj oblasti.

Seminar su organizovali Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF) i Misija OEBS u Crnoj Gori u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Savjetom za građansku kontrolu rada policije i Institutom “Alternativa”.