Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 21. oktobar 2014. 17:13

Delegacija Odbora za bezbjednost i odbranu u studijskoj pośeti Kraljevini Norveškoj

U studijskoj pośeti učestvuju predśednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu: Mevludin Nuhodžić, Obrad Mišo Stanišić, Luiđ Škrelja, Predrag Bulatović, Snežana Jonica, Velizar Kaluđerović i Darko Pajović.

Prvog dana studijske pośete Kraljevini Norveškoj članovi i služba Odbora za bezbjednost i odbranu, nakon obilaska norveškog Parlamenta (Stortingent-a) upoznali su se sa istorijatom i ulogom Parlamenta u norveškom političkom sistemu.

Delegacija Odbora za bezbjednost i odbranu sastala se i sa članovima Odbora za vanjske poslove i odbranu, na čelu sa predśednicom gđom Anniken Huitfeldt, na kome su razmijenjena mišljenja o bezbjednosnim pitanjima u kontekstu evropskih i evroatlantskih integracija.

Održan je i sastanak sa sa članovima Odbora za parlamentarni nadzor i ustavna pitanja, kojim je predśedavao g. Helge Thorheim, tokom kojeg su se članovi crnogorske delegacije upoznali sa nadležnostima i djelokrugom rada ovog Odbora.

Na sastanku sa članovima Odbora za nadzor obavještajnih i bezbjednosnih službi vođen je dijalog o ulozi ovog Odbora koji je je eksterni, nezavisni organ, premda njegove članove imenuje Parlament i Odbor direktno Parlamentu podnosi godišnji izvještaj o radu.

O norveškoj politici prema zemljama Zapadnog Balkana govorilo se tokom sastanka sa g. Haakonom Blankenborgom, direktorom Odjeljenja za zemlje Zapadnog Balkana.

Studijska pośeta predstavlja nastavak aktivnosti u okviru trogodišnjeg projekta Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve za pružanje podrške nacionalnim parlamentima u regionu Zapadnog Balkana u ispunjavanju njihove ustavne uloge zakonodavnih, predstavničkih i nadzornih tijela na polju bezbjednosti i odbrane.