Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 15. decembar 2015. 17:06

Održan Regionalni parlamentarni okrugli sto o nadzoru obavještajnog sektora na Zapadnom Balkanu

Okrugli sto je održan u Ljubljani, u organizaciji Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Delegaciju Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, ovom prilikom, činili su zamjenica predsjednika Odbora Snežana Jonica i član Odbora Radivoje Nikčević.

Ovaj skup imao je za cilj razmatranje aktuelnog stanja u oblasti djelovanja obavještajnih službi u zemljama Zapadnog Balkana, i na bazi razmjene iskustava obezbjeđivanje foruma parlamentarcima za stvaranje preduslova za poboljšanje odgovornosti i poštovanje vladavine prava u radu obaveštajnih službi.

Kroz interaktivnu diskusiju učesnika „Regionalni parlamentarni okrugli sto o nadzoru obavještajnog sektora na Zapadnom Balkanu“ je obezbjedio okvir za razmjenu naučenih lekcija, najbolje prakse kao i izazova sa kojim se suočavaju države učesnice u procesu sprovođenja parlamentarnog nadzora u navedenoj oblasti i pružio doprinos iznalaženju modela za njegovo unapređenje.

Prva sesija Okruglog stola je bila posvećena predstavljanju modaliteta parlamentarnog nadzora nad zakonotošću rada u ovoj oblasti te pouka iz nacionalnih iskustava s tim u vezi. Ovom prilikom, predstavnici delegacija zemalja učesnica su prezentovali rezultate rada odbora, najznačajnija iskustva, efikasne prakse nadzora ali i izazove i ograničenja sa kojima se susreću u radu.

Uslijedila je diskusija koja je u najvećem dijelu bila usmjerena na pitanja obima nadležnosti odbora u regionu kao i aspekata obavještajnog rada i to politika, organizacije uprave, imenovanja direktora, zakonitosti rada i poštovanja ljudskih prava s tim u vezi, realizacije budžeta, međunarodne razmjene informacija i saradnje. U kontekstu iznijetog, učesnici skupa su posebnu pažnju posvetili najefikasnijim modalitetima parlamentarnog nadzora za postizanje odgovornosti u obavještajnom sektoru poput konsultativnih i kontrolnih saslušanja, posjetama, anketama, raspravama o godišnjim izveštajima o radu, zahtjevima za dostavljanje posebnih izveštaja te instrumentu interpelacije tokom plenarnih zasijedanja.

U okviru druge sesije na temu „Primjena intruzivnih metoda za prikupljanje informacija“ prezentacijama su se predstavili počasni naučni saradnik, sa Univerziteta iz Liverpula, Peter Gill, i pomoćnik direktora i menadžer programa iz DCAF-a u Ljubljani Andrej Rupnik. Uslijedila je diskusija koja je u najvećoj mjeri bila posvećena primjeni intruzivnih metoda za prikupljanja informacija u Jugoistočnoj Evropi, sa posebim osvrtom na pitanje nadzora nad elektronskim komunikacijama.

Treća sesija je bila posvećena temi „Uloga obavještajnih službi u suzbijanju nasilnog ekstremizma i borbe protiv terorizma“ a ulogu govornika, ovom prilikom, imali su Izvršni direktor Globalnog fonda za učešće građana u zajednici i rezilijentnost (GCERF), naučni saradnik u Ženevskom Centru za bezbjednosnu politiku (GCSP) dr Khalid Koser, a potom i počasni naučni saradnik sa Univerziteta iz Liverpula prof Peter Gill.

U kontekstu rasprave po ovoj temi, parlamentarci su diskutovali o evropskim i zapadno-balkanskim pristupima ublažavanja prijetnji od terorizma i sprječavanju ideološkog uticaja nasilnog ekstremizma, i ovom prilikom zajednički konstatovali potrebu razlikovanja aktivnosti protiv radikalizacije usmjerenih prevashodno ka sprječavanju ove pojave kod vulnerabilnog stanovništva, od aktivnosti deradikalizacije usmjerenih na prevaspitavanje terorista lišenih slobode.

Četvrta sesija Okruglog stola bila je posvećena „Odgovornosti u međunarodnoj obaveštajnoj saradnji“ tokom koje su se učesnicima u svojstu govornika obratili viši savjetnik iz Odbora za parlamentarni nadzor obavještajnih službi iz Norveške Njord Wegge; direktor poslijediplomskih studija sa Univerziteta Vorvika Richard Aldrich, i direktor Anketnog odbora u vezi sa NSA, član Odbora za digitalnu agendu Christian Flisek.

Na bazi sprovedene rasprave, učesnici skupa su konstatovali da međunarodna saradnja u cilju djelotvornog otkrivanja i sprječavanja savremenih bezbjednosnih prijetnji po nacionalnu bezbjednost, ima veoma važnu ulogu, te da prepoznavanje njene važnosti i blagovremeno preduzimanje aktivnosti s tim u vezi predstavljaju važne činioce ovog procesa. Dio predmetne rasprave bio je posvećen i potencijalnim narušavanjima ljudskih prava s tim u vezi i važosti efikasne parlamentarne kontrole zakonitosti rada obavještajnih službi u kontekstu ocjene primjene ovlašćenja pripadnika službi baziranih na pozitivnim propisima.

Tokom Završne sesije učesnicima skupa su prezentovani rezultati Okruglog stola a uslijedilo je usvojanje Zaključaka baziranih na sprovedenoj raspravi.