Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. mart 2016. 17:51

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu pośetili Direktorat za vanredne situacije MUP-a

Delegacija Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore u sastavu: predśednik Mevludin Nuhodžić, zamjenica predśednika Snežana Jonica i članovi Luiđ Škrelja i Obrad Mišo Stanišić boravili su danas u radnoj pośeti Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Članovi Odbora su se u prisustvu direktora Direktorata za vanredne situacije upoznali sa aktivnostima koje je ova organizaciona jedinica, u okviru svojih nadležnosti, preduzimala u proteklom periodu, sa posebnim osvrtom na ono što je postignuto u 2015. godini. Interesovanje članova Odbora je bilo usmjereno na  realizovane  aktivnosti u izvršavanju zakona i drugih propisa iz predmetne oblasti, pitanja resursa sistema zaštite i spašavanja, međunarodne saradnje, kao i finansijske problematike. Poseban osvrt, ovom prilikom, bio je dat na mehanizme djelotvornog unaprjeđenja predmetne oblasti. U vezi sa tim, poslanici su konstatovali da je u oblasti zaštite i spašavanja, kao veoma specifičnoj oblasti, dugoročne ključne aktivnosti neophodno usmjeriti na - kontinuirano unaprjeđenje sistema, kroz njegovo normativno uređenje, usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, izradu razvojnih dokumenata, jačanje bilateralne i regionalne saradnje i drugo. U ovom kontekstu, potvrđena je i važnost iznalaženja kvalitetnog i jedinstvenog normativnog rješenja, za pripadnike vatrogasnih službi.

Dio susreta bio je posvećen pośeti Avio-helikopterskoj jedinici u Golubovcima tokom koje su članovima Odbora predstavljeni kapaciteti i način djelovanja ove organizacione jedinice.

Odbor je podržao  napore u daljem snaženju kapaciteta pomenute jedinice. Takođe, konstatovano je i da se  posebna pažnja mora  posvetiti stručnom i tehničkom osposobljavanju Avio-helikopterske jedinice, kao i modernizaciji njene opreme.

U kontekstu rasprave o resursima zaštite i spašavanja, Odbor je konstatovao neophodnost - da svi subjekti zaštite i spašavanja, u ostvarivanju zakonom utvrđenih prava i obaveza, pravovremeno preduzimaju aktivnosti na unaprjeđenju sistema zaštite i spašavanja.

Članovi Odbora danas su takođe pośetili Operaciono komunikacioni centar 112 koji prati i registruje pojave i događaje iz oblasti bezbjednosti, po potrebi preduzima i organizuje hitne i obimnije operativne mjere i koordinira i usmjerava rad organizacionih jedinica Uprave policije. Poseban akcenat stavljen je na aktivnosti Centra, koje se odnose na: ostvarivanje saradnje sa nadležnim službama drugih organizacija i organa, prenošenje naredbi i uputstava i preduzimanje mjerama hitnom informisanju i obavještavanju starješina Uprave o bezbjednosno-interesantnim događajima i pojavama, održavanje komunikacije sa centrima zemalja u okruženju, informisanje medija o događajima u okviru svojih ovlašćenja i sačinjavanje dnevnih mjesečnih biltena događaja.

Odbor je stavljanje u puni kapacitet Centra ocijenio izuzetno važnim za objedinjavanje rada svih hitnih službi u državi, te omogućavanju lakšeg pristupa informacijama. Konstatovano je da je u narednom periodu posebno važno dodatno edukovati građane o radu ovog Centra čije su aktivnosti u punom kapacitetu otpočele u oktobru prošle godine.

Članovi Odbora danas su pośetili i atomsko sklonište sa opremom za zaštitu i spašavanje u Podgorici, kao i magacin „Rogami“.

U zaključnom dijelu pośete Direkciji za vanredne situacije, učesnici susreta su zajednički konstatovali neophodnost kontinuiranog materijalno-tehničkog opremanja svih subjekata zaštite i spašavanja i preduzimanje aktivnosti na unaprjeđenju stručnih i materijalnih kapaciteta pripadnika operativnih jedinica i nabavci nove opreme i sredstava u cilju trajnog obezbjeđenja sistema zaštite i spašavanja koji je osposobljen za pružanje odgovora na izazove.