Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 07. april 2016. 17:49

Poslanici Skupštine Crne Gore na Interparlamentarnoj konferenciji u Hagu

Drugi dan Interparlamentarne konferencije za Zajedničku vanjsku i  bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

U radu Interparlamentarne konferencije za Zajedničku vanjsku i  bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja se u periodu 6 - 8. aprila 2016. godine održava u Hagu, učestvuju predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković i član Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Ljubo Škrelja

Riječima dobrodošlice u okviru uvodnih izlaganja, drugog dana Konferencije kojim je u okviru uvodne sesije moderirala gospođa Angelien Eijsink, predśedavajuća Političke pripremne grupe Parlamenta Kraljevine Holandije za Interparlamentarnu konferenciju, učesnicima skupa su se obratili domaćini: gospođica Ankie Broekers-Knol predśednica Senata Kraljevine Holandije, i gospodin Elmar Brok predśednik Odbora za međunarodne odnose Evropskog parlamenta, a potom i gospođa Karlijn Jans predśedavajuća pokretom Mladi Atlantika Holandije.

U okviru Sesije I Konferenciji se putem video poruke obratila Visoka predstavnica za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i potpredśednica Evropske komisije, gospođa Federica Mogherini, koja je govorila o aktuelnim pitanjima iz oblasti Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike i Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, i posebno ukazala na važnost zajedničkog i blagovremenog djelovanja država članica Evropske unije i pružanja jedinstvenog odgovora na aktuelne bezbjednosne izazove i prijetnje.

Uslijedila je prezentacija praćena debatom sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije gospodinom Bert Koenders-om.

Sesija II učesnicima Konferencije je obezbijedila prezentaciju praćenu debatom sa gospođom Jeanine Hennis-Plasschaert ministarkom odbrane Kraljevine Holandije, i generalom Tom Middendrop-om načelnikom Generalštaba, tokom koje su predstavljene najznačajnije aktivnosti Ministarstva i Generalštaba u ovoj oblasti i učinjen osvrt na aktuelne bezbjednosne izazove i modalitete za njihovo prevazilaženje.

Uslijedio je rad delegata u okviru tri radionice, i to prve posvećene temi: „Revizija Strategije globalne bezbjednosti“ tokom koje se u svojstvu izlagača na Konferenciji, učesnicima skupa obratila gospođa Nathalie Tocci, specijalna savjetnica Visoke predstavnice za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i potpredśednice Evropske komisije gospođe Federice Mogherini za evropsku Strategiju globalne bezbjednosti, koja je govorila o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i aktivnostima koje je potrebno preuzimati u cilju njihove prevencije. U okviru ove teme učesnici su imali priliku diskutovati i sa gospodinom Alfredo Conte-om, šefom Odjeljenja za strateško planiranje Službe za Evropske eksterne aktivnosti i gospođom Michele Alliot-Marie, članicom Evropskog parlamenta.

U okviru druge radionice, o „Spoljno političkim aspektima migracija“ učesnici skupa su diskutovali sa izlagačima: gospodinom Christian Leffler-om, zamjenikom generalnog sekretara za globalna i ekonomska pitanja iz Službe za Evropske eksterne aktivnosti, i gospođom Esen Altug, zamjenicom generalnog direktora za migracije, azil i vize iz Ministarstva vanjskih poslova Turske. Učesnici Interparlamentarne konferencije su, ovom prilikom, upoznati sa aktuelnim stanjem u predmetnoj oblasti, izazovima koje postojeći obim migracija sa sobom nosi i značajem blagovremenog preduzimanja aktivnosti u cilju prevencije štetnih posljedica po građane u ovom kontekstu.

Treća radionica Interparlamentarne konferencije učesnicima skupa obezbijedila je diskusiju na temu: „Izvoz oružja u Evropi“ tokom koje su se prezentacijama obratili gospodin Rini Goos, zamjenik načelnika Evropske Agencije za odbranu, i gospodin Jacek Bylica, specijalni izaslanik EU za ne-proliferaciju i razoružanje iz Službe za Evropske eksterne aktivnosti. Ovom prilikom, zajednički je ocijenjeno da je predmetnom pitanju neophodno posvetiti značajnu pažnju, uspostaviti visok nivo saradnje među državama članicama i preduzimati aktivnosti sa ciljem njenog kontinuiranog jačanja.

Interparlamentarna konferencija koja se organizuje u okviru predśedavanja Holandije Savjetu Evropske unije, śutra nastavlja rad.