Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. maj 2016. 16:03

Održan sastanak članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa delegacijom Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini NATO

Delegacija boravila u radnoj pośeti Crnoj Gori u susret Proljećnjem zasijedanju PS NATO

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini NATO boravila je u radnoj pośeti Crnoj Gori u susret Proljećnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine (PS) NATO koje će biti održano u periodu 27-30. maja 2016. godine u Tirani, Republici Albaniji, a u čijem će radu učestvovati delegacije obje države.

U radu sastanka učestvovali su zamjenica predśednika Odbora za bezbjednost i odbranu Snežana Jonica i članovi Odbora: Obrad Mišo Stanišić, Luiđ Ljubo Škrelja i Darko Pajović; dok su delegaciju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini NATO činili šef delegacije Nikola Lovrinović i član Asim Sarajlić.

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore su u uvodnom obraćanju izrazili zadovoljstvo zbog iskazane inicijative gostujuće delegacije, uvjereni da će razmjena mišljenja o statusu evroatlantskih integracija u regionu Zapadnog Balkana rezultirati benefitima za oba parlamenta.

Snežana Jonica je iznijela stav političke partije kojoj pripada naglašavajući da Socijalistička narodna partija insistira da odluku o članstvu Crne Gore u NATO alijansu moraju donijeti građani na referendumu. Takođe je potencirala činjenicu da se SNP protivi pristupanju Crne Gore u NATO, smatrajući da takav stav ima većina građana Crne Gore.

U susret Proljećnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine (PS) NATO, poslanici crnogorskog parlamenta su govorili o trenutnom statusu Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija. Podśetili su da su ministri vanjskih poslova država članica NATO na sastanku održanom 2. decembra 2015. godine jednoglasno donijeli odluku da se Crnoj Gori uputi poziv da postane punopravna članica Alijanse, naglasivši da su napori Crne Gore dali konkretne rezultate koji su vrjednovani upućivanjem poziva. Istaknuto je da je nakon skoro deset godina partnerstva NATO i Crne Gore i tijesne saradnje sa ovim vojnim savezom, naša zemlja, potpisivanjem Protokola o pristupanju Alijansi 19. maja tekuće godine, koji predstavlja pravni osnov za NATO da pozove Crnu Goru da formalno pristupi ugovoru, učinila i posljednji korak ka članstvu i pokazala članicama Alijanse da je kredibilan partner i da će njeno članstvo u Savezu značiti korak ka većoj stabilnosti regiona u kojem Crna Gora ima važnu ulogu.

Gosti su pozdravili potpisivanje Pristupnog protokola ocjenjujući da primanje Crne Gore u NATO potvrđuje da vrata Saveza ostaju otvorena.

Zajednički je ocijenjeno da je proces pristupanja izazov koji zahtijeva nastavak reformi u svim oblastima i u tom smislu apostrofirano da će Crna Gora i u narednom periodu snažno podržavati Bosnu i Hercegovinu  na njenom evropskom i evroatlantskom putu.