Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. oktobar 2013. 14:25

Održan prvi zajednički sastanak Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore sa Odborom za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije

Tema - Saradnja odbora sa nezavisnim regulatornim tijelima u cilju efikasnije kontrole trošenja javnih sredstava

U okviru međunarodnih aktivnosti, održana je prva zajednička śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore sa Odborom za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije, na temu „Saradnja odbora sa nezavisnim regulatornim tijelima u cilju efikasnije kontrole trošenja javnih sredstava“. Śednica je, uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju i Regionalne mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zapadnog Balkana, održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu.

Sastankom su kopredśedavali Vesna Kovač, predśednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Aleksandar Damjanović predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Predśednici matičnih odbora, u uvodnim izlaganjima, naveli su specifičnosti u funkcionisanju regulatornih tijela u dvije države, posebno naglasivši potrebu jačanja kontrolne uloge Skupštine nad radom ovih tijela.

Predśednik Odbora, Aleksandar Damjanović, podśetio je na zakonski okvir, kojim je definisan odnos Parlamenta Crne Gore sa nezavisnim regulatornim tijelima.  

Naglasio je da je tokom 2013. godine u okviru antikriznih mjera Skupština Crne Gore odlučila da se višak prihoda nad rashodima nezavisnih regulatornih tijela prosljeđuje u budžet, kao temporalna mjera do 1. januara 2016. godine. Takođe, kao bitnim naveo je i odredbe posebnih zakona koji se odnose na dva regulatora iz oblasti energetike i elektronskih komunikacija, kojima se utvrđuje da ukoliko Skupština ne usvoji godišnje izvještaje o stanju, odnosno radu, Skupština će razriješiti predśednike i članove Savjeta.

Sa druge strane, Vesna Kovač je podśetila na ingerencije Narodne skupštine Republike Srbije, odnosno Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u odnosu na nadzornu funkciju nad regulatornim tijelima.

Nakon rasprave, u kojoj je učešće uzelo petnaest poslanika, članova Odbora, koji su govorili o problemima i unapređenju nadzora nad regulatornim tijelima, pozitivno je ocijenjeno osnivanje Regionalne mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zapadnog Balkana i uspostavljanje regionalne saradnje odbora. Predložene su teme koje mogu biti od interesa za obje države, kao što su - pitanje platnog prometa, funkcionisanje tržišta rada i tržišta kapitala, poboljšanje naplate poreskih prihoda i borba protiv sive ekonomije.

Dogovoreno je da odbori sačine predlog ocjena i stavova kao rezultat rasprave zajedničkog sastanka i najavljena je mogućnost održavanja drugog zajedničkog sastanka u Crnoj Gori.

Śednici su, ispred Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, prisustvovali poslanici Aleksandar Damjanović, Damir Šehović, Filip Vuković, Zoran Jelić, Zoran Vukčević, Rešid Adrović, Strahinja Bulajić, Milutin Đukanović, Almer Kalač i Mladen Bojanić.

VIDEO SNIMAK