Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 26. novembar 2013. 15:49

U Briselu završen dvodnevni seminar na temu ″Ekonomska kriza i njen uticaj na politike Evropske unije i zemlje u procesu pristupanja″

Učestvovala degacija Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore

Delegacija Odboraza ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore prisustvovala je dvodnevnom parlamentarnom seminaru na temu ″ Ekonomska kriza i njen uticaj na politike Evropske unije i zemlje u procesu pristupanja″, koji je održan 25. i 26. novembra 2013. godine u Briselu, u organizaciji Evropskog parlamenta.

Tokom seminara, bilo je riječi o uticaju krize i globalnoj dimenziji EU, novim mehanizmima nadzora i koordinacije ekonomskih politika, te snaženju uloge evropskih institucija, novim strategijama za povećanje rasta zaposlenosti, uključivanju u proces konkurentnosti, stvaranju Bankarske unije i načinu rješavanja problema javnog duga i deficita, kao i o ulozi civilnog sektora u pronalaženju načina za prevazilaženje ekonomske krize.

Poslanici su se, takodje, upoznali sa brojnim podacima i trendovima o tome - kako je globalna kriza uticala na najbitnije indikatore rasta u zemljama regiona.

Posebno je naglašena potreba jačanja ekonomskog upravljanja u EU u oblasti fiskalne politike i jačanju pravila, koja se odnose na visinu deficita i javnog duga.

U okviru posebnog segmenta, sagledani su efekti ekonomske krize na zemlje regiona, kroz prezentacije predstavnika parlamenata - Albanie, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Turske, a ukazano je i na značaj regionalne saradnje u oblasti trgovine, infrastrukture i energetike.

Na kraju seminara, kroz zaključna razmatranja, konstatovano je da je Evropska unija pokazala da se mijenja i prilagođava novim izazovima, da je euro postojan i stabilan bez obzira na neka osporavanja i da je EU otvorena da primi i druge zemlje u svoje članstvo.

Pored parlamentarne delegacije Crne Gore, sastanku su prisustvovale i delegacije - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske.