Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 30. novembar 2013. 16:50

U Skoplju završena Regionalna obuka „Parlamentarni nadzor IPA fonova

Istaknut značaj IPA programa i mehanizama parlamentarne kontrole njegovog sprovođenja

Dvodnevnu regionalnu obuku, posvećenu mehanizmima parlamentarne kontrole IPA sredstava obilježila je raspava u pogledu ciljeva i strukture IPA progama, te mehanizama koordinacije između vlade i službe u parlamentu u procesu praćenja iskorišćavanja IPA fondova.

Obuka je imala za cilj da, osim doprinosa regionalnom povezivanju službenika i razmjene iskustva u pogledu nadležnosti odbora, unaprijedi znanje u pogledu izvještavanja o korišćenju IPA sredstava u smislu strukture informacija koje je potrebno obezbjediti za pripremu izvještaja o IPA projektima, te organizovanja saslušanja vladinih predstavnika, posebno nacionalnih koordinatora odgovornih za sprovođenje IPA progama.

Prvog dana obuke, službenici su imali priliku da čuju izlaganja predstavnika Instituta za evropske politike EPI, o ciljevima i strukturi IPA programa, kao pretpristupne pomoći namijenjene unapređenju demokratskih intitucija, te ekonomskim i socijalnim reformama, posebno tranzicionih zemalja. Tom prilikom, istaknuto je da je važno usaglasiti IPA sredstva sa upotrebom domaćih fondova, i s tim u vezi, skrenuta je pažnja na mehanizme parlamentarne kontrole Vlade o trošenju IPA sredstava.

Takođe, fokus prezentacije predstavnika Parlamenta Škotske bio je jačanje nadzorne uloge parlamenta nad korišćenjem sredstava iz IPA i ostalih EU fondova, vrste kontrole, te odgovornosti izvršne vlasti. Raspoređeni po radnim grupa, službenici su, iz ugla svog radnog tijela, prikazali stanje u pogledu nadzornih mehanizama u državama iz kojih dolaze.

Drugog dana obuke, rukovodilac sektora za koordinaciju EU fondova i drugu stranu pomoć Makedonije, predstavila je mehanizme koordinacije između vlade i parlamentarnog osoblja u procesu praćenja IPA fondova i upoznala učesnike obuke sa mogućim modelima izrade informacija u pripremi kratkih izvještaja o IPA projektima.

Predstavnici Instituta za evropske politike predstavili su Priručnik o instrumentu pretpristupne pomoći i nadzoru nad njim, namijenjen parlamentarcima i parlamentarnim službenicima. Ukazano je da je svrha navedenog Priručnika da poslanicima i zaposlenima u službama parlamenata pomogne u razumijevanju koncepta IPA i da olakša njihovo učešće u obavljanju nadzora nad IPA od strane parlamenta.

Takođe, predstavljena je i IPA 2, u kontekstu pripreme novog sedmogodišnjeg budžeta Evropske unije, za period 2014- 2020, kojom se planira „revizija“ sadašnjeg instrumenta pretpristupne pomoći, nakon čega je bilo riječi i o izazovima koji stoje pred zemljama regiona, u cilju efektivnog i efikasnog povlačenja sredstava.

Regionalnu obuku organizovala je Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana, uz finansijsku podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju. Obuka je okupila službenike parlamenata regiona, i to: Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije. Ispred Skupštine Crne Gore učestvovali su službenici iz Odbora za ekonomiju,finansije i budžet i Odbora za evropske integracije.