Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 13. februar 2014. 12:28

Aleksandar Damjanović predśednik i Zoran Jelić član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, razgovarali sa ekspertima SIGMA

Razgovarano o dosadašnjem razvoju eksterne revizije u Crnoj Gori, saradnji Odbora sa DRI, novinama koje se očekuju kroz usvajanje Predloga zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti  i  aktivnostima Odbora u proteklom periodu.

Aleksandar Damjanović, predśednik i Zoran Jelić, član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, razgovarali su sa ekspertima SIGMA-e, Biancom Breteche i Jan Pieter Lingenom o dosadašnjem razvoju eksterne revizije u Crnoj Gori, saradnji Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Državne revizorske institucije (DRI), novinama koje se očekuju kroz usvajanje Predloga zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i o aktivnostima Odbora u proteklom periodu.

Takom sastanka eksperti SIGMA-e upoznati su sa aspektima saradnje Odbora i DRI, aktivnostima koje su sprovedne u 2013. godini i aktivnostima koje se planiraju za tekuću godinu. Uzimajući u obzir ukupan sistem javnih finansija u Crnoj Gori i potrebu vršenja što kvalitetnijeg nadzora nad radom Vlade, ukazano je na potrebu da se, imajući u vidu da je u skupštinskoj proceduri Predlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, sagleda mogućnost skraćenja rokova za dostavljanje predloga zakona o završnom računu budžeta i izvještaja o reviziji Završnog računa budžeta Skupštini Crne Gore. Takođe, ukazano je da je potrebno obezbijediti uslove da DRI radi u punom kapacitetu, kao i iskazano očekivanje da će u narednom periodu biti usvojene izmjene i dopune Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji.

U odnosu na sprovođenje preporuka DRI, odnosno zaključaka Skupštine Crne Gore, ekspertima SIGMA-e predstavljen je okvirni plan rada Odbora po tom pitanju i ukazano da Odbor planira da tokom godine održi kontrolna saslušanja potrošačkih jedinica koje su dobile negativno mišljenje DRI u prošlom izvještajnom periodu. Takođe, ocijenjeno je da bi Odbor trebalo da sagleda mogućnost, da tokom godine održi posebne śednice na kojima bi se razmotrile tzv. pojedinačne revizije koje DRI sprovodi u skladu sa svojim planom.

Na kraju sastanka, ocijenjeno je da je saradnja Odbora i DRI, na zavidnom nivou, kao i da postoji prostor za dalje unaprjeđenje.