Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 13. mart 2014. 12:41

Održana 47. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i bužet

Podržan Predlog zakona o porezu na ugljovodonike

Na danas održanoj śednici Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odlučio je da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o porezu na ugljovodonike. Predloženim Zakonom uvodi se novi fiskalitet i kreira politika oporezivanja dobiti od vađenja nafte i gasa iz ležišta, kao i dobiti od izgradnje ili korišćenja postrojenja i prateće opreme za proizvodnju, isporuku i transport nafte i gasa. Zakonom je definisano da poreska stopa na prihode od upstream operacija  iznosi 59 odsto, kao i da se prihodi ostvareni od poreza na ugljovodonike raspoređuju u srazmjeri 20:80 odsto, odnosno 20 odsto prihoda bi pripadalo budžetu Crne Gore, a preostalih 80 odsto posebnom fondu za ugljovodonike koji će se formirati u narednom periodu.

Takođe, Odbor je jednoglasno, sa sedam glasova „za“, donio Odluku da održi kontrolno saslušanje ministra finansija, dr Radoja Žugića, ministra ekonomije, dr Vladimira Kavarića i stečajnog upravnika Solane „Bajo Sekulić“ Ulcinj, radi pribavljanja informacija o stečajnom postupku u Solani „Bajo Sekulić“ sa posebnim naglaskom na zaštitu prava radnika Solane i imovine Solane. Odbor će na jednoj od narednih śednica utvrditi termin održavanja saslušanja.