Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 17. mart 2014. 15:50

U grčkom Parlamentu održan sastanak predśedavajućih odbora za proizvodnju, trgovinu i pomorske poslove zemalja članica EU

Učestvovali članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore

Danas je u grčkom Parlamentu održan sastanak predśedavajućih odbora za proizvodnju, trgovinu i pomorske poslove zemalja članica EU, na kome su učestvovali Aleksandar Damjanović, predśednik i Damir Šehović, član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

U okviru sastanka održane su tri sesije na kojima je učeće uzelo više od četrdeset parlamentaraca država članica EU. U okviru prve sesije na temu "Plavi rast:Izgradnja plave ekonomije", uvodna izlaganja imali su Maria Damanaki, evropska komesarka za pomorske poslove i ribarstvo, Olga Kefalogianni, ministarka turizma u Vladi Grčke i Isabella Ryckbost, generalna sekretarka organizacije evropskih pomorskih luka. Ocijenjeno je da ova oblast generiše oko 5,4 miliona radnih mjesta sa potencijalnim rastom na sedam miliona, te da je u tom pravcu neophodno realizovati agendu tzv."plavog rasta" u pet ključnih oblasti "Plave energije", ribarstva, turizma, podmorskih mineralnih resursa i tzv. "Plave biotehnologije".

Druga sesija, održana je na temu: „EU politika transporta: mehanizam rasta i zapošljavanja“, u okviru koje su uvodna izlaganja imali Michalis Chrysochoidis,ministar infrastrukture i saobraćaja u Vladi Grčke, Fotis Karamitsos, pomoćnik generalnog direktora u EK zdužen za poslove mobilnosti i transporta i Remegijus Žemaitaitis, predśednik Odbora za ekonomiju Parlamenta Litvanije. Zaključeno je da je ulaganje u tzv. TEN-T, odnosno evropsku sobraćajnu mrežu ključno za podsticanje međusobne trgovine i privrednog rasta, kako članica EU, tako i susjednih zemalja.

Treća sesija se bavila pitanjem "Olakšavanja pristupa finansijskim sredstvima", sa fokusom na finansiranje malih i srednjih evropskih preduzeća. Uvodnu riječ su imali Kostis Hatzidakis, grčki ministar za razvoj i konkurenciju, Mihai Tanasescu, potpredśednik Evropske investicione banke i Guido Ravoet, izvršni dirktor Evropske bankarske federacije. Iskazano je opšte mišljenje da postoji visok potencijal za finansiranje projekata, naročito u oblasti proizvodnje i da su banke spremne na kreiranje posebnih fondova u svrhu lakšeg pristupa finansijskim sredstvima, kako za mala i srednja preduzeća, tako i za krupne infrastrukturne projekte, i projekte iz oblasti industrije. Takođe je konstratovano, da je saradnja komercijalnih banaka sa EIB krucijalna u odabiru ključnih projekata, uz učešće zainteresovanih evropskih institucija.

Tokom sastanka aktivno učešće je uzelo preko dvadeset parlamentarica, među kojima su diskutovali i crnogorski predstavnici.
Sastanku je prisustvovala i Milena Kalezić-Obradović, prvi sekretar u Ambasadi Crne Gore u Atini.